Dolar/TL'de gözler Merkez Bankası'nın bugün vereceği faiz kararında. Bir süredir yatay seyreden doların, faiz kararına nasıl tepki vereceği merak konusu. Yabancı ve yerli analistler, Merkez Bankası'nın politika faizini sabit tutmasını bekliyor.
DOLAR TL BUGÜN KAÇ TL?
Bugün saat 07:13 itibarıyla 32,1691 (alış) 32,2190'dan (satış) işlem görürken Euro ise aynı saat itibarıyla 34,9485 TL seviyelerinde seyretti.
ŞİMŞEK'İN SÖZLERİ TARTIŞMA YARATTI
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in dolar kuruna dair, "Piyasadan döviz almasaydık dolar/TL 30'un altına, 20'li rakamlara düşebilirdi" ifadeleri ise tartışma konusu oldu.
Cumhuriyet'e konuşan Prof. Dr. Yılmaz, sıcak paranın uzun vadede Merkez Bankası için risk oluşturduğunu belirterek rezervlerin güçlenmesi açısından da bu alımları faydalı bulduğunu söyledi.
Yılmaz, "Bu alımlar sayesinde piyasadaki TL talep artıyor ve arz dengeleniyor. Ancak Merkez Bankası'nın bu alımları sterilize etmesi gerekiyor. Yani piyasadaki TL bolluğunu kontrol altına alması gerekiyor" dedi.
"LİRA DEĞER KAZANIRSA BAZI SEKTÖRLER OLUMSUZ ETKİLENİR"
Dolar/TL'nin değer kazanması halinde bu durumun sanayi ve turizm sektörleri için olumsuz olacağını vurguladı.
Prof. Dr. Kamil Yılmaz, ihracatın azalmasına ve cari açığın tekrar artmasına neden olacağını da belirterek "Merkez Bankası'nın bu nedenle TL'nin aşırı değer kazanmasına izin vermemesi gerekiyor" dedi.
GOLDMAN SACHS''TAN DOLAR ANALİZİ
Goldman Sachs'e göre Fed'in faizleri uzun süre daha bu seviyelerde tutması ve diğer ülkelerin borçlanma maliyetlerini düşürmesi durumunda dolar güçlü seyrini koruyabilir.
Dolar, bu sene G10 para birimlerinin tümüne karşı değer kazandı.
ALMAN DEVİNDEN DOLAR ANALİZİ
Deutsche Bank, ABD tahvil getirilerinin diğer gelişmiş ülkelerden daha yüksek kalması durumunda ABD faiz oranlarındaki indirimlerin para birimi üzerinde sınırlı bir etki yaratacağını öne sürerek dolar hakkındaki yükseliş beklentisini yılın ikinci yarısına da taşıdı.
ABD DOLARI YAKIN ZAMANDA TAHTINDAN İNDİRİLEMEZ
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan ve bu yıl İran, Suudi Arabistan, Mısır, Etiyopya ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de katılımıyla genişleyen BRICS, “de-dolarizasyon” için kolları sıvadı.
Yıllardır tartışılan bu terim, “küresel ticarette Amerikan dolarının hakimiyetini yok etmek” ve “yerel para birimleriyle ticareti teşvik etmek” anlamına geliyor… Peki bu mümkün olabilir mi?
Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley’e göre, “Hayır.” En azından yakın zamanda. Morgan Stanley'e göre doların merkez bankalarının ve uluslararası ticaretin en önemli para birimi olma statüsü muhtemelen yakın zamanda kaybolmayacak.