Dolandırıcılar öyle bir yöntem buldu ki dekont gönderseler bile inanmayın

Dolandırıcılar farklı yöntemlerle insanları dolandırmaya devam ediyor. Bu yöntemlere ikinci el ilan sitelerinde yaşanan mağduriyetler de eklendi. Bu sitelerden ürün alıp para transferi sırasında sahte evrak ile satıcıları mağdur ettikleri ortaya çıktı.

Dolandırıcılar her alana yayılmaya devam ederken şimdi de ikinci el satış yapan sitelerde inanları mağdur etmeye devam ediyor. İnternet ve sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla bu alanlara da giren dolandırıcılık vakalarından korunmak için bu siteleri kullanırken dikkatli olmak gerekiyor.

Bu tür bir dolandırıcılık vakasına şahit olan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı, Milliyet’e bu konuya dair bilgilendirmelerde bulundu.

Uzman Özelmacıklı, dolandırıcıların özellikle telefon ilanlarından ilan sahibini arayarak bir araya geldiklerini söyledi. Ve bu dolandırıcıların ‘dekont çetesi’ diye de adlandırıldığı söyledi.

bu çetenin sahte evrak düzenlediğini söyleyerek, “Ödemenin EFT yöntemi ile şirketleri tarafından yapılacağını belirterek de buluştukları zaman telefonu incelerken satıcıdan IBAN bilgilerini alarak bunu diğer çete ortakları tarafından sahte bir evrak halinde müşteriyle paylaşıyorlar" dedi.

Özelmacıklıya göre, dolandırıcılar işlemin sisteme gecikmeli olarak yansıyacağını söylüyor ve kendilerinin başına gelen olayda ise şirketlerinin kopyalanıp kendilerinin üzerinden EFT yapıldığı gösteriliyor. Savcılığa suç duyurusunda bulunduğunu söyleyen Gayrimenkul Uzmanı sürecin nasıl işlediğini şöyle anlattı:

"Sistem genel anlamda ilan veren internet üzerinden ürün satan satıcıların, sattıkları ürünler üzerinden iletişime geçen çete elemanları tarafından takip edilmesidir. Satıcı ile iletişime geçerek ufak bir pazarlıkla ürünü almak için randevulaşıyorlar. IBAN bilgilerini aldıkları satıcılara sahte, EFT havale dekontları ibraz ederek bedelin kısa süre içinde hesaplara geçeceğini söyleyerek ürünü alıp oradan hızlıca uzaklaşıyorlar."

Dolandırıcıların satıcıları 2-3 gün oyaladıklarını söyleyen Özelmacıklı, "Taraflar savcılığa suç duyurusunda bulunmaya gittiklerinde gerçek muhatabı bilmiyor. Ellerinde sadece bir cep telefonu numarası ve bulabilirlerse kamera kaydı oluyor. Dekont çetesi adıyla tarif edebileceğimiz bu çetenin amacı aslında bu şekilde ürün ve hizmet almak" ifadelerini kullandı.

Bu tür dolandırıcıların son zamanlarda çok yaygınlaştığını söyleyerek vatandaşı uyaran Özelmacıklı, farklı sektörlerde bu tarz çetelerin olduğunun altını çizerek sözlerini:

“Özellikle bu kapsamda tüketicilerin üretilmiş olan sahte evraklarla ilgili gerek banka gerekse de hesap numarası kullanılan şahıs ya da şirketler tarafından aslında konunun bilinmediğini ve bu noktada aslında tüketicilerin bilinçli olmasını, zaten EFT işlemi ve benzeri işlemlerse FAST ödeme sistemleri ile hızlıca paranın hesaba geçmesinin mümkün olduğunu, değilse de şirketlerin fatura ve benzeri olmadan bir ödeme yapmayacaklarının bilinmesi gerektiği unutulmamalıdır.” diye bitirdi.

Ekonomi Haberleri