Dev banka doların 36 lira olacağı tarihi açıkladı

Dünyaca ünlü bankanın Türkiye için dolar, büyüme ve enflasyon beklentisi güncellendi.

HSBC tarafından yayımlanan raporda, para ve maliye politikalarının daha sıkı hale getirilmesinin enflasyonun daha hızlı düşmesine ve dış açığın daha hızlı iyileşmesine yol açabileceği belirtiliyor. Ancak HSBC, politika yapıcıların ekonomiyi yumuşatmak için daha kademeli bir makro ayarlama tercih ettiğini düşünmeye devam ettiğini ifade etti. HSBC'nin 2025 yılı büyüme tahmini %3,6 olarak sabit kaldı.

TÜFE BEKLENTİSİ REVİZE EDİLDİ

Raporda, Haziran ayı TÜFE’nin, hem manşet hem de çekirdek enflasyon için temel aylık fiyat artış hızının (mevsimsellikten arındırılmış, 3mma) yavaşlaması nedeniyle beklenenden daha düşük gerçekleştiği belirtildi. Bu doğrultuda HSBC, daha önce %48,0 ve %29,0 olan 2024 sonu ve 2025 sonu TÜFE beklentilerini sırasıyla %44,6 ve %27,7 olarak revize etti.

HSBC, para politikasına ilişkin baz senaryosunun yıl boyunca faiz oranlarının değiştirilmemesi yönünde olduğunu belirtti. Raporda, "Tahminlerimize göre reel politika faizi Kasım ayından itibaren önemli ölçüde pozitif olacak, ancak şimdilik 4. çeyrekte başlayacak faiz indirimlerinin bir miktar erken olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz" ifadesi kullanıldı. Ayrıca, yüksek enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon görünümüne ilişkin yukarı yönlü risklerin temel kaynakları olmaya devam ettiği vurgulandı.

DOLAR/TL 36 SEVİYESİNE GELECEK

HSBC, hükümetin altın ithalatını sınırlama kararının etkili olduğunu ve altın ithalatının yılın ilk beş ayında yıllık bazda %54 oranında düştüğünü hatırlattı. Çekirdek ithalatın ise şu ana kadar daha dirençli seyrettiği, ancak 2024-25 cari açık tahminlerinde küçük bir aşağı yönlü revizyon yapıldığı ifade edildi.

Raporda, Türk Lirası (TL) konusunda yapıcı olduklarını belirten HSBC, "Para birimi için düşük enflasyon reel faizler kanalıyla destekleyici olmaktadır. Şimdiye kadar, yükselen nominal faiz oranları, reel faizleri artırma ve dolarizasyon sürecini destekleme konusunda ağır bir iş yapmak zorundaydı. Bundan böyle reel faizlerin pozitif dinamiği enflasyondaki düşüşten kaynaklanabilir. Reel faizlerin 2024 yılı sonuna kadar önemli ölçüde pozitif hale gelebileceğine ve TL'nin cazibesini daha da artıracağına inanıyoruz. Dolar/TL’yi yılsonunda 36,0 seviyesinde görüyoruz" ifadelerine yer verdi.

Ekonomi Haberleri