"Deutsche bank Türkiye raporu: Kasım detayı dikkat çekti

Deutschebank, Türkiye için yeni makro ekonomik tahminlerini açıkladı. Banka, bu yılın sonuna kadar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın politika faizini %50 seviyesinde tutacağını tahmin ediyor. Ancak kasım ve aralık aylarında peş peşe iki faiz indirimi beklediklerini belirtiyorlar. Deutschebank'ın 2025 yılı sonu için ise politika faizi tahmini %25 olarak öngörülüyor

Deutschebank'ın detaylı paylaştığı raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Temmuz ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faiz değişikliği beklenmiyor. Rapor, TCMB'nin bu toplantıda faiz oranlarını sabit tutmasını öngörüyor ancak likidite önlemlerinde bazı değişikliklerin gündeme gelebileceği belirtildi

TEMMUZ VE AĞUSTOS AYLARINA DİKKAT

Raporda ayrıca, Türkiye'de yönetilen fiyat artışları, akaryakıt, alkol ve tütünde otomatik vergi artışları ile kamu çalışanları ve emeklilere yapılan ücret artışlarının, temmuz ve ağustos aylarında aylık enflasyonun yükselmesine neden olabileceği vurgulandı.

Yiğit Onay ve Christian Wietoska imzasıyla yayınlanan bu makro not, TCMB'nin faiz politikası kararlarına ilişkin tahminlerin yanı sıra olası ek sıkılaştırma önlemleri hakkında da öngörüleri de içeriyor.

İşte Cnbc-e'de yer alan habere göre Deutschebank'ın yeni raporunun tam metni:

Faiz yüzde 50'de sabit tutulacak

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Temmuz ayı PPK toplantısını önümüzdeki hafta salı günü toplantısı gerçekleştirecek

Toplantı da konuşulacağı ön görülen konu başlıklarını ise şöyle;

Politika Faizi ve Değişim Beklentileri

TCMB'nin politika faizini dördüncü ay üst üste değiştirmeyerek %50'de sabit tutması bekleniyor. Bu durum, para politikasında sıkı bir duruşun korunmasını işaret ediyor.
Ekonomideki enflasyonun beklenenden daha iyi bir performans göstermesine rağmen, gevşeme için henüz uygun koşulların oluşmadığı vurgulanıyor. TCMB'nin likidite sterilizasyonu ve zorunlu karşılıklar üzerinden ek sıkılaştırma önlemleri alabileceği belirtiliyor.

Politika Yönlendirmesi ve Şahin Eğilim

PPK (Para Politikası Kurulu) açıklamasında TCMB'nin ileriye dönük yönlendirmesinde şahin bir eğilim koruması bekleniyor. Bu, TCMB'nin politika faizindeki sabit tutuşunu ve gerektiğinde ek sıkılaştırma önlemleri alabileceğini gösteriyor.
Faiz İndirimleri Beklentisi:

Baz senaryoda, politika faizinde 2024 yılının sonlarına doğru başlayarak kasım ayında indirim başlaması ve yıl sonuna kadar toplamda %250 baz puanlık indirim öngörülüyor. Bu senaryo, enflasyonun ana eğilimindeki düşüş ve ekonomideki diğer göstergelerle destekleniyor.

Uzun Vadeli Politika Faizi Tahmini

Metin, 2025 yılı sonunda politika faizinin %25 seviyesine gerileyeceği tahminini içeriyor. Bu, TCMB'nin gevşeme döngüsünü devam ettirebilmek için gerekli koşulların oluşacağı öngörüsünü yansıtıyor.
Enflasyon ve Ekonomik Beklentiler:

Metin, enflasyonun düşüş eğilimine girdiğini ancak bu düşüşün devamı için daha fazla kanıt gerektiğini belirtiyor. Ayrıca, iç talep, döviz kuru istikrarı ve diğer ekonomik göstergelerin TCMB'nin politika kararlarını etkileyen faktörler olduğunu vurguluyor.

Likidite Politikaları ve Sterilizasyon

TCMB'nin likidite sterilizasyon araçları üzerinden ek sıkılaştırma politikaları uygulayabileceği ve döviz kuru istikrarını sağlamak için döviz alımlarına devam edeceği ifade ediliyor. Bu, ekonomik dengeleri korumak için alınan önlemlerin bir yansımasıdır.

Ekonomi Haberleri