DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, enflasyonla mücadelenin acı reçetelerle mümkün olduğunu vurguladı. Almanya’nın Hamburg şehrinde gazetecilerle düzenlediği toplantıda konuşan Ateş, ekonomik göstergelerdeki olumlu gelişmeleri değerlendirdi. Türkiye Gazetesi'nin haberine göre Ateş, her kesimin fedakârlık yapması gerektiğini belirtti.
Hakan Ateş, enflasyonla mücadelede her kesimin fedakârlık yapması gerektiğini belirtti. Ateş, Almanya’nın Hamburg şehrinde gazetecilerle düzenlediği toplantıda ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
“ENFLASYON ACİ REÇETE İLE DÜŞER”
DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, ekonominin enflasyonu düşürerek düze çıkabileceğini söyledi. Ateş, “Enflasyon nasıl düşer? Acı reçete içerek,” dedi. Bankacılık, kamu kesimi, özel sektör ve hane halkının hep birlikte fedakârlık yapması gerektiğini vurguladı. Ateş, enflasyonu “bataklık” olarak tanımladı ve bu bataklığı kurutmadan sorunun çözülemeyeceğini ifade etti.
REZERVLERDEKİ ARTIŞA DİKKAT ÇEKTİ
Ateş, yerel seçim sonrasında Merkez Bankası rezervlerinin 80 milyar dolar arttığını belirtti. Bu artışla birlikte swap hariç rezervlerin eksi 65 milyar dolardan artı 12 milyar dolara çıktığını söyledi. Ateş, politika faizinin yüzde 50’ye çıkmasının TL’ye dönüşü güçlendirdiğini ve KKM’nin 127 milyar dolardan 60 milyar dolara gerilediğini ekledi. Toplam rezervlerin 150 milyar dolara ulaştığını ve CDS’in 275 civarına gerilediğini belirtti.
FAİZ VE ENFLASYON BEKLENTİLERİ
Ateş, 2024 sonunda faizlerin 40’lı seviyelere ineceğini, 2025 sonunda ise 20’li seviyelere düşeceğini beklediğini söyledi. Enflasyonun da bu paralelde gelişeceğini öngören Ateş, mali tedbirlerin önemine vurgu yaptı. Vergi kaçaklarının önlenmesi, yolsuzluk ekonomisinin azalması ve kayıt dışı ekonominin azaltılması gerektiğini belirtti.
“EN KÖTÜSÜ GERİDE KALMADI”
Hakan Ateş, gri listede olmanın daha maliyetli olduğunu belirterek, kurumlar ve gelir vergisinde artış beklemediğini ifade etti. Rezervlerin 150 milyar dolara çıktığını, net rezervlerin eksi 65’ten artı 12 milyar dolara yükseldiğini vurguladı. Kamu borcunun GSYH’ye oranının yüzde 30’un altında ve işsizlik oranının yüzde 10 seviyesinde tutulabildiğini belirtti.
SEÇİL ERZAN OLAYI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, Seçil Erzan olayına ilişkin bankanın dahli olmadığını söyledi. Erzan’a “Bir tek doğrunun ipine sarıl. Seni kurtaracak tek şey budur,” dediğini aktardı. Ateş, bankacılığın tamamen dışında, bankada kaydı olmayan ve şube dışında oluşan işlemlerin takip edilmesinin zor olduğunu ifade etti.
“DOLANDIRICILIK DÜNYANIN HER YERİNDE VAR”
Ateş, zimmet ve dolandırıcılık olaylarının dünyanın her yerinde olduğunu belirtti. Bu nedenle sigorta poliçeleri yaptırdıklarını söyledi. Ateş, son olaydan sonra bankada denetimlerin sıkılaştığını ve gelecekte olası vakaların tespit edilmesini sağladıklarını belirtti.