Dar gelirliye bir zam şoku daha: Bu kez yumurta!

Et yiyemeyen dar gelirlinin en önemli protein kaynaklarından yumurtanın toptan fiyatına zam geldi. 35 kuruşluk zam yumurtaya fiyat artışı olarak yansıyacak.

Yumurta fiyatlarındaki artış, arz ve talep dengesizliğinden kaynaklanıyor. Türkiye’nin önemli yumurta üretim merkezlerinden Afyon ve Kayseri’de, özellikle toptancı piyasalarda yumurta fiyatlarına 35 kuruşluk bir zam yansıdı. Afyon Başmakçı’da geçen hafta tanesi 2,75 TL olan duble yumurta fiyatı 3,10 TL’ye yükselirken, kılavuz yumurtanın fiyatı 1,55 TL’den 1,90 TL’ye çıktı. Kayseri’de ise duble yumurta 2,66 TL’den 3,01 TL’ye, kılavuz yumurta ise 1,70 TL’den 2,05 TL’ye yükseldi.

Kaytaş AŞ. Genel Müdürü Ahmet Behiç Salt, fiyatlardaki bu artışın temel sebebinin arz talep dengesizliği olduğunu belirtti. Son iki aydır yumurta fiyatlarının düşme eğiliminde olduğunu, bu süreçte üreticilerin maliyetlerinin altında satış yapmak zorunda kaldığını ifade eden Salt, bu durumun üreticilerin kâr etmesini engellediğini ve bu nedenle ömrünü tamamlamış ve az yumurtlayan tavukların kesime gönderildiğini söyledi. Bu kesimler, piyasada arz eksikliğine neden oldu ve bu da fiyatların artmasına yol açtı. Salt, piyasanın ancak altı ay içinde dengeleneceğini öngörüyor.

Salt, şu anda 1 adet yumurtanın 1 dal sigara fiyatının altında olduğuna dikkat çekerek, yumurta üreticilerinin girdi maliyetlerinin göz önünde bulundurularak desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ihracat fiyatlarının da iç piyasaya göre daha düşük seyrettiğini ve dış piyasadan gelen taleplerin genellikle küçük boy yumurtalara yönelik olduğunu belirtti.

Ekonomi Haberleri