Başta enerji ve gübre fiyatlarına gelen zamlar nedeniyle olmak üzere girdi maliyetleri sürekli artan çiftçiler, çareyi bankalardan kredi almakta buluyor. Ürününü uygun fiyatla da satamayınca borcu sürekli katlanıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, çiftçilerin geçen yıl haziran ayında 147.7 milyar lira olan borcu son bir yılda yüzde 51 artışla (74.8 milyar lira) artışla 222.4 milyar liraya ulaşarak cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 2.1 milyon çiftçinin borcunun kişi başına 106 bin liraya ulaştığını belirterek, “Çiftçilerimiz, 20 senede kullandığı kredinin yarısını son bir yılda aldı. Artış, bu kredi miktarının bu gelirle ödenemez hale geldiğini gösteriyor” dedi.
Çiftçinin borcu başkanlık sisteminde 2.3 kat arttı
2002 yılında çiftçilerin bankalara 2.4 milyar lira borcu olduğunu ifade eden Sarıbal, “Çiftçilerimiz para kazanamadıkça krediye sarılıyor. 2018 Haziran seçim zamanı 96.9 milyar lira olan çiftçinin borcu 4 yılda 2.3 kat arttı. Tek adam yönetim sistemi çiftçiyi borçla boğuyor. Çiftçi nefes alamaz hale geldi” diye konuştu.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçim sonrası çiftçi borçlarının faizini sileceğini hatırlatan Sarıbal, “Bunu yapmak zorundayız. Çiftçimiz tarlasında bağında, ahırında, ağılında üretecek ki vatandaşımız sağlıklı ve temiz gıdaya ulaşsın. Tarımsal üretimimizi yabancı şirket ve devletlerin insafına bırakamayız. Bizim toprağımız da, güneşimiz de, suyumuz da ve en önemlisi üretim yapacak çiftçimiz var. Güzel günler yakın” şeklinde konuştu.