CHP'li Tahsin Becan: Fabrikatör ve işçi aynı vergiyi veriyor

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, TBMM Genel Kurulu'nda vergi düzenlemesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan vergi paketiyle ilgili eleştirilerini dile getirdi. Becan, mevcut vergi sisteminin adaletsiz olduğunu belirterek, en fazla etkilenenlerin yine yoksul, emekçi ve garibanlar olduğunu söyledi.

FABRİKATÖR VE İŞÇİ AYNI VERGİYİ ÖDÜYOR

Türkiye'de vergilerin %76'sının dolaylı vergilerden alındığını ifade eden Becan, "fabrikatör ile işçinin aynı vergiyi ödediğini" vurguladı ve bu durumu adaletsiz bulduğunu belirtti.

Becan, vergide adalet sağlanmadan eşitlik ve sosyal barışın mümkün olmayacağını belirterek, hükümetin yüksek vergi zamları yaparken, zenginlere ve teşvik alanlara dokunmadığını ifade etti. Meclis’in geçen bir yılında vergi kanunlarında 86 maddeyi değiştirdiğini belirten Becan, bunun vatandaşın cebine nasıl müdahale edildiğinin en açık örneği olduğunu söyledi.

AZ KAZANANIN AZ ÇOK KAZANANIN ÇOK ÖDEMESİ GEREKİYOR

Vergi sisteminin adaletsizliğine dikkat çeken Becan, "çok kazananın daha çok, az kazananın az, hiç kazanmayanın ise hiç vergi vermemesi gerektiğini" ifade etti. Genel Başkanları Özgür Özel’in de vergide adalet taleplerini her fırsatta dile getirdiğini belirtti.

Becan, ayrıca teklifin 51. maddesiyle yurt dışına çıkış harcının 50 TL’den 500 TL’ye çıkarılmasını eleştirerek, bunun Anayasa'nın seyahat hürriyetine aykırı olduğunu savundu. Yurtdışına çıkış harcının vatandaşların yurtdışına çıkışını engellememesi gerektiğini belirten Becan, bu harcın kamusal bir hizmetin karşılığı olup olmadığının tartışmalı olduğunu vurguladı.

Ekonomi Haberleri