Bazı teknoloji mağazaları, akıllı telefonlar için uzun vadeli kiralama seçeneklerini sunmaya başladı. Bu hizmet kapsamında kullanıcılar, sıfır ve üretici garantili telefonlar kiralayabiliyor. Kiralama işlemi sırasında telefonun kutusu ilk kez açılıyor. Telefonlar, 12, 18 veya 24 ay gibi sürelerle kiralanabiliyor.
Kiralama işlemi için tüketicinin kredi notu kontrol ediliyor ve kimlik bilgileri tam olup olmadığı kontrol ediliyor. Kiralama süresi sona erdiğinde, kullanıcı telefonunu belirli bir ücret karşılığında satın alma seçeneğine sahip, ancak telefonun kiralama süresi uzatılamıyor.
Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Küçük, bu kiralama uygulamasının bazı olumsuz yönlere sahip olabileceğine dikkat çekti. Küçük, kiralama bedelinin, telefonun satın alma fiyatından daha yüksek olabileceğini belirterek, tüketicilerin kiralama ve satın alma maliyetlerini karşılaştırmalarını önerdi.
VERİLERİ SIFIRLAYIN UYARISI!
Bu önerinin yanında Levent Küçük, "Bazı vatandaşlar, bu telefonları kiralama süreci sonunda satın almayacak, bu durumda kaydedilen kişisel bilgi ve verilerin mutlaka sıfırlanmasında yarar var" dedi.
'TÜKETİCİYE OLUMSUZ YANSIYABİLİR'
Kiralanmış telefonların veri gizliliği açısından da bazı mağduriyetlere sebep olabileceğini dile getiren Küçük, "Tüketicilerin kiraladığı akıllı telefona yükledikleri gizli ve kişisel bilgilere dikkat etmesi gerekiyor. Bazı vatandaşlar, bu telefonları kiralama süreci sonunda satın almayacak, bu durumda kaydedilen kişisel bilgi ve verilerin mutlaka sıfırlanmasında yarar var. Sıfırlanmayan bilgi ve veriler, ilerleyen süreçte tüketiciye olumsuz yansıyabilir." dedi.