Dünya genelinde çalışma saatleri değişiyor. "Dört günlük" çalışma haftası modeline geçen ülkelerin sayısı artıyor. Belçika, Şubat 2022’de bu modeli yasalaştıran ilk Avrupa ülkesi oldu.
Birleşik Arap Emirlikleri, Temmuz 2023’te tüm kamu ve özel sektör çalışanlarına dört günlük çalışma seçeneği sunacağını duyurdu; bu uygulama BAE işgücünün büyük bir kısmını kapsayacak.
İzlanda, dünya genelinde en çok dört günlük çalışma haftasına sahip ülkelerden biri. 2015-2019 arasında yapılan büyük bir deneme sonrasında çalışanların yaklaşık %90’ı bu sisteme dahil oldu.
Litvanya’da zorunlu bir düzenleme olmasa da, 2021’de yürürlüğe giren yasaya göre küçük çocuğu olan ebeveynler haftada 32 saat çalışabiliyor.
Fransa’da yasal olarak dört günlük çalışma haftası uygulanmasa da, birçok şirket bu modeli benimsemeye başladı. Ülkede 2000 yılında yasalaşan 35 saatlik çalışma haftası, dört günlük çalışma haftasına geçişi kolaylaştırıyor.
ALMANYA AVRUPA'YI ETKİLEYEBİLİR
Almanya, 2024’te başlayacak altı aylık bir projede haftada dört gün çalışma sistemini test ediyor. Bu proje, çalışanların verimliliğini ve ücretlerini korurken çalışma süresini kısaltmayı hedefliyor.
Almanya, proje başarılı olursa Avrupa’da dört günlük çalışma sistemine Portekiz, İspanya, Belçika, İzlanda, Birleşik Krallık, Hollanda, İsveç, Danimarka ve Finlandiya’nın ardından bu modeli deneyen onuncu ülke olacak.
Öte yandan, Portekiz’de haftada dört gün çalışmanın etkisi olumlu oldu; firmaların %95’i memnun olduğunu belirtiyor ve çalışan stresinin azaldığını söylüyor.