Son yıllarda artış gösteren sahte sigortalar aracılığıyla emekli olmaya çalışan kişi sayısı, yetkilileri harekete geçirdi. SGK yetkilileri, yapılan çalışmalar sonucunda sahte işyerlerinde kayıtlı gibi gösterilen emeklilerin prim ödemelerini tek tek iptal ediliyor.
Örneğin, üç yıl sahte sigorta yaptıran geçmişte yatırdığı primleri kaybediyor, emekli aylığı olarak aldığı bütün parayı faiziyle devlete geri ödüyor.
İhlale konu işyerlerinde tespit edilen usulsüzlükler, yapılan bildirim sonrasında emekli aylığı bağlama işlemlerinde dikkate alınmıyor. Sigortada yapılan usulsüzlük, ilgili kişinin emekli olmasından sonra anlaşılırsa, kaç yıl olduğuna bakılmaksızın o güne kadar alınan tüm emekli maaşının iadesi isteniyor.
SGK, kağıt üstünde sigortalı olarak gösterilen bireyler ve sahte işyerlerine karşı denetimleri yoğunlaştırırken, normal şartlar altında emeklilik gerekliliklerini karşılamayan kişileri tespit etmek için gece gündüz teknik takip yapan bir ekibi hayata geçirdi.
Özellikle ev hanımlarında sıklıkla rastlanan, eş ya da bir akrabanın yanında sigortalı gösterilme durumunun son yıllarda artış göstermesi, yapılan incelemelerin sıklık oranını yukarı çekti.
BİNLERCE EMEKLİLİK ŞİMDİDEN İPTAL EDİLDİ
Sahte iş yerleri açarak insanları sahte sigortalı olarak gösteren kişilere karşı sahtecilik suçundan 5 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açılıyor. Bu sahte iş yerlerinin vergi yükümlülükleri işverenlerden tahsil ediliyor, sahte iş yerinin faaliyet gösterdiği döneme ilişkin vergi cezaları uygulanıyor.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamından yararlanmak için, 8 Eylül 1999 tarihinden önce sigortalı olarak çalışmaya başlamış olmak gerekmektedir. EYT başvurularının incelenmesi sırasında, bazı çalışanların prim günleri usulsüz sigorta girişleri nedeniyle emeklilik hakları iptal ediliyor.