Bunları yapanların emekli maaşları daha yüksek oluyor! Çok sayıda kişi bilmiyor

Yüksek emekli maaşı almanın formülü çok sayıda vatandaş tarafından araştırılıyor. Eğer maaşınızın emeklilikte daha yüksek olmasını istiyorsanız bu bilgiler işinize yarayacak.

Milyonlarca vatandaş emekli maaşıyla geçinmek zorunda. Çok sayıda vatandaş aldığı maaşla geçinemediğini söylüyor. Bu yüzden yüksek emekli maaşı alabilmenin yollarını araştırıyorlar.

Emekli maaşının bağlanması ve miktarı belirli süreçler sonrasında belli olmaktadır. Kazançlar dilekçe tarihine göre değişebiliyor. Ocak, temmuz aylarında yapılan artışlar yıllık güncelleme katsayısından fazla olduğunda Kasım-Aralık ayında dilekçe vermek çoğu zaman daha avantajlı oluyor. Yıl içindeki zamlar enflasyon rakamlarına göre şekillenmekte. Emekli olmak için gün sayanların bu detaylara da dikkat etmesi gerekiyor. Peki, yüksek emekli maaşı nasıl alınabilir? İşte Yüksek emekli maaşı alma formülleri...


İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, emekli maaşı hakkında merak edilenleri Independent Türkçe için cevapladı.. Özgür Kaya'nın açıklamaları çok sayıda vatandaşın işini kolaylaştıracak türden oldu.

Borçlanmanın emekli maaşına etkisi var mıdır?

Askerlik yapan erkek, doğum yapan kadın ve yurtdışında bulunanlar için borçlanma hakkı var. Borçlanma yaparken dikkatli olunmalı.

Eğer 2000 yılından önceki bir süreyi borçlanma imkanı varsa mutlaka bunu değerlendirin. Bütçeniz elveriyorsa tavandan borçlanın.

Bu kapsamda borçlanma yapanların maaşlarında yüzde 70’e kadar artış oluyor.

Çalışma dönemlerinin emekli maaşına etkisi var mıdır?

Aylık hesaplanırken önce 2000 öncesi çalışmalara bakılıyor.

Bu döneme ait çalışmalar değerlendirilirken sadece prim ve kazanç değil, yaş da aylığı etkiliyor.

Kadınlar için 50, erkekler için 55 yaştan sonra çalışmaya devam edilen ‘her bir yıl’, emekli aylığını yüzde 1 artıyor.

Kadınlar 55 yaşında emekli olursa, aylığı yüzde 5 daha yüksek bağlanır. 60 yaşını doldurursa artış yüzde 10’a çıkar.

Son 3,5 yılın emekli maaşına etkisi nedir?

İster SSK’lı olun ister Bağkur'lu, son 3,5 yılda SGK’ya tavandan (22 bin 72 lira 50 kuruştan) kazanç bildirilirse, (geçmişi hep asgari ücret yatsa da) tavandan bildirilen her ay için ileride alınacak emekli aylığı 15-20 lira artar.

3,5 yılda tavandan kazanç bildirenlerin maaşında 700-800 lira artış sağlamış olacaksınız.

Sigortasız çalışılan ya da gerçek ücretin gizlenmesi durumunda ne yapılmalı?

İşyerinde sigortanız yapılmadıysa, ya da geç yapıldıysa veya kazancınız gerçek maaşınız üzerinden SGK’ya bildirilmediyse ‘hizmet tespit davası’ açma hakkınız var.

Bu yönde haksızlığa uğrayan çalışanlara daha düşük aylık bağlanıyor.

Emekli maaşını belirleyen en büyük etken aylık kazancınız. Dolayısıyla öncelikle gerçek maaşınızın bordroda olmasına dikkat etmek gerekmektedir.

Birden fazla işveren yanında çalışmanın emekli maaşına etkisi nedir?

Birden fazla işveren yanında çalışma imkanı olanlar için mevzuatımız açısından bir sakınca bulunmamaktadır.

Ek işte çalışanlar genelde bilgi eksikliği nedeniyle sakıncalı olduğu ya da faydasının olmadığı gerekçesi ile ikinci işlerde sigortasız çalıştıklarına şahit oluyoruz.

Oysa birden fazla işte çalışanlar adına her iş yeri tarafından ödenen primler SGK prim matrahını artıracağından emekli aylığına olumlu katkı sunacaktır.

Emeklilik tahsis talebinin doğru yapılması emekli maaşını etkiler mi?

Emeklilik başvurusu yaparken doldurulan ‘Tahsis Formu’ndaki bakmakla yükümlü kişi hanesine eş ve çocuk eklenmesi maaş hesaplanırken aylık bağlama oranına etki yapmaktadır.

Yüksek emekli maaşı için statünün önemi var mıdır?

SGK, emeklilikte çoğu zaman daha avantajlı. Bu nedenle Bağkur’dan SGK’ya geçiliyor.

Özellikle 2000 öncesi kaydı olan Bağkur'luların son 3,5 yılında SGK’ya geçmesi halinde emekli aylığı yüzde 15-20 daha yüksek bağlanıyor.

İlgili Haberler

Emekli promosyonlarına rekor zam! İşte 2023 için bankaların vereceği ödeme
Hükümet ortağı asgari ücret zammını sızdırdı! Tahmin edilenin üstünde
Günlerce müjde diye duyurulmuştu - Zam bekleyen emeklilere kötü haber!

Ekonomi Haberleri