Bu sektörde çalışanlar yandı: Bakanlık yetki verdi yeni vergi düzenlemesi yolda

Her güne yeni bir vergi haberiyle uyandığımız Türkiye'de, hali hazırda vergilendirilen bir sektörün vergi kapsama alanı genişletildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından açıklanan kamuda tasarruf tedbirleri, tasarruftan ziyade milyonlarca emekli, öğrenci, memur ve kobilere yük olmaya devam ediyor.

Ekonomim'in haberine göre Bakanlık, vergi güvenliğinin sağlanması ve kayıtdışılığın önlenmesi gerekçesiyle Hepsiburada, Trendyol gibi e-ticaret platformlarına devlet adına vergi toplama yetkisi verecek.

"ÖN TEDARİK" YOLUYLA VERGİ TOPLANACAK

Kendi iş yerini açma imkanı bulunmayan vatandaşların, online mağaza açarak para kazanmaya çalışan vatandaşların en çok tercih etttiği platformlar olan Trendyol ve Hepsiburada platformları, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından verilen yetki kapsamında kendilerine mal ve ürün sağlayan 300 bin tedarikçi firmadan "ön tedarik" yoluyla vergileri toplayacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen Gelir Vergisi Teklifinde Elektronik Ticaretin Düzenlenmesine Kanunu'nda değişikliğe gidilerek aracı hizmet sağlayıcıları ve elektronik ticaret hizmet sağlayıcılarının, e-ticarette aracılık yaptıkları mal satışları ve hizmet alımlarına yönelik ödemeleri üzerinden vergi tevkifatı yapılabilmesinin önü açılıyor.

VERGİ ORANINI ERDOĞAN BELİRLEYECEK

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanı Bekir Bayrakdar, pazar yeri olarak adlandırılan e-ticaret platformlarının çok büyük hacmi içeren tedarikçileri bulunduğuna vurgu yaparak, "Bu pazar yerlerinin çok büyük hacmi var. Burada bir ön vergileme yaparak, aslında bu nihai vergileme değil, yıllara sari inşaat işlerinde olduğu, sistemimizde var veya bankalarda mevduat faizlerinden stopaj yapar gibi. Bunlar güçlü hâle geldikleri için bunlar üzerinden satış yapanlardan bir ön vergileme yaparak daha sonra kendilerinin bir kârı çıkarsa burada aldığımız vergiyi onlar mahsup edebilecekler" diye konuştu.

Söz konusu düzenlemenin 1 Ocak 2025 tarihinde başlayacağını ve vergi oranının Erdoğan tarafından belirleneceğini ifade eden Bayrakdar, "300 bin mükellef var orada, onlara bir zarar vermiyor bu. Yani, 100 lira alacaksa belki 97 lira alacak, 98 lira alacak, 2 lirası orada kalacak" dedi.

Ekonomi Haberleri