Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından gerçekleştirilen prim iadeleri, iki farklı şekilde mümkündür. Bu iki yöntemden birincisi toplu ödeme, ikincisi ise birden fazla işverenle çalışıldığında prime esas kazanç üst sınırının aşılması durumudur. Prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş koşullarından yaş şartını sağlayıp, yeterli prim ödeme gün sayısına sahip olmayan sigortalılara yapılan ödemeyi ifade eder.
TOPLU ÖDEME YAPILIYOR
Mali Danışman Onat Benlioğlu, gazetevatan.com'a yaptığı açıklamada, "Emeklilik için gerekli prim ödeme gün sayısını dolduramayanlar, yaşın dolmasına rağmen bağlı bulundukları sosyal güvenlik merkezine veya il müdürlüğüne yazılı talepte bulunarak ödemiş oldukları prim tutarlarını toplu bir şekilde geri alabilirler." dedi.
GERİ ALINABİLİR PRİMLER NELERDİR?
Benlioğlu'nun açıklamalarına göre:
"5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4/1(a) bendi kapsamında çalışanlar için SGK’ya prime esas kazanç tutarları üzerinden %34,5 oranında prim ödenmektedir. İşsizlik sigortası payları ise %3'tür ve işsizlik sigortası fonuna aktarılmaktadır.
Toptan ödeme kapsamında prim iadesi alınması durumunda, işçi payına düşen emeklilik primleri (%9) geri alınabilir. Ancak işveren payları ve işçi adına ödenen genel sağlık sigortası payının iadesi mümkün değildir."
BAĞ-KUR 4/1-(b) KAPSAMINDA PRİM İADESİ
Benlioğlu'na göre:
"5510 sayılı kanunun 4/1(b) kapsamında kendi nam ve hesabına bağımsız çalışan sigortalılar da SGK’ya prime esas kazanç tutarları üzerinden prim ödemektedir. Bu durumda prim iadesi oranı %20'dir."
TAVANI AŞAN PRİMLERİN İADESİ
SGK'dan yapılan açıklamaya göre, işçi adına sigorta primine esas kazanç üst sınırını aşan ödemelerin yapıldığı durumlarda da prim iadesi mümkündür. Örneğin, 2023 yılında aynı ayda iki ayrı işverenden toplam 120.000 TL brüt ücret alan bir işçinin tavanı (100.608,90 TL) aşan kazancı üzerinden kesilen sigorta primi iade edilecektir.