Bu Küçük Barakaların Ülkeye Zararı 10 Milyar TL'yi Buluyor

Kaçak elektrik kullanımı ülke ekonomisine ciddi zararlar veriyor. Özellikle kırsal kesimde büyük çoğunluğu kuyudan sulama yapan çiftçiler tarafından kullanılan kaçak elektrikten kaynaklanan yıllık zararın 10 milyar TL'ye ulaştı

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde, kaçak elektrik kullanımının önlenmesine yönelik yapılan çalışmalarda dron teknolojisi kullanılarak 80 hanenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahip kaçak bir trafo tespit edildi. Bu kaçak elektrik kullanımı, ülke ekonomisine yıllık 10 milyar TL'ye mal oluyor.

Dicle Elektrik, tarımsal sulama sezonunda kaçak elektrik kullanımını önlemek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Rutin kontroller sırasında, ekipler dron desteğiyle bir binanın tavanında delik olduğunu fark etti ve binanın içindeki trafonun yaklaşık 14 metre yukarıdan geçen elektrik hattına kanca atılarak bağlandığını tespit etti. Bu trafo, 160 KVA gücünde ve yaklaşık 80 haneye yetecek kadar elektrik sağlıyordu.

Sulamada kayıt dışı trafo kullanılan 82 dönümlük pamuk tarlasının sahibi olan N.O.'ya ait başka bir trafonun da bulunduğu belirlendi. Kaçak trafoya el konulabilmesi için Dicle Elektrik avukatları cumhuriyet savcılığına başvurdu.

Dicle Elektrik, 2024 yılında sorumluluk bölgesinde 381 bin 940 KVA gücünde 2 bin 404 kayıt dışı trafo tespit etti ve bunlardan 65'ine el koydu. Genel Müdür Yaşar Arvas, kayıt dışı trafoların yarısından fazlasının Şanlıurfa'da bulunduğunu ve bu durumla mücadelelerinin kararlılıkla devam edeceğini belirtti.

Kaçak elektrik kullanımı, enerji şebekesine ve ülke ekonomisine ciddi zararlar veriyor. Arvas, Şanlıurfa'da büyük çoğunluğu kuyudan sulama yapan çiftçiler tarafından kullanılan kaçak elektrikten kaynaklanan yıllık zararın 10 milyar TL'ye ulaştığını ve bu rakamın hem ekonomik açıdan büyük bir kayıp olduğunu hem de enerji kaynaklarının verimli kullanılmadığına dikkat çekti.

Ekonomi Haberleri