Gıda fiyatlarında yaşanan kesintisiz artış, halkın alım gücünü zorlarken, enflasyonun etkilerini derinleştiriyor. Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Ar-Ge birimi KAMUAR'ın Ankara’daki marketlerden derlediği veriler doğrultusunda, halkın en fazla tükettiği 64 temel gıda maddesini esas alarak hazırladığı Ağustos 2024 gıda fiyatları endeksi sonuçları açıklandı.
DAR GELİRLİ MECBURİ AÇLIK YAŞIYOR
Ağustos ayında gıda fiyatları bir önceki aya göre yüzde 1,8 oranında artarken, yıllık bazda artış yüzde 67,5 olarak gerçekleşti. Yılın ilk sekiz ayında ise gıda fiyatları yüzde 36,6 oranında yükseldi. Bu durum, özellikle sabit gelirli ve yoksul kesimleri derinden etkiliyor. TÜİK verilerine göre, en yoksul yüzde 20'lik kesim, tüketim harcamalarının yüzde 36,6'sını gıda için yaparken, en zengin yüzde 20'lik kesimde bu oran yüzde 14,5 olarak belirleniyor. Gıda fiyatlarındaki artış, yoksul kesimlerin diğer temel ihtiyaçlarından fedakârlık yapmalarına neden oluyor.
TEMEL MADDELERE SÜREKLİ ZAM
Ağustos ayında en yüksek fiyat artışları, sebze ve meyve grubunda yaşandı. Sebze fiyatları yüzde 5,4, meyve fiyatları ise yüzde 0,6 oranında artış gösterdi. Diğer yandan bakliyat fiyatlarında herhangi bir değişim yaşanmadı. Salça, zeytin, bal, çay, tuz gibi işlenmiş gıda maddelerinin fiyatları ise yüzde 8,5 oranında zamlandı.
Geçen yılın aynı ayına göre gıda fiyatlarında genel olarak ciddi artışlar gözlendi. Sebze fiyatları yüzde 183,6, meyve fiyatları yüzde 61,5, et ve balık fiyatları yüzde 60,2 oranında arttı. Bu artışlar, halkın gıda harcamalarını karşılamakta zorlanmasına ve açlık riskinin artmasına yol açıyor.
Türkiye, Eylül 2021'den bu yana yanlış ekonomik politikalarla yüksek enflasyon sarmalına sürüklendi. Gıda fiyatları bu dönemde yüzde 816 oranında artarken, kamu çalışanlarının ücretleri yüzde 780 oranında artış gösterdi. Ancak bu artış, gıda fiyatlarındaki yükselişi karşılayamadı ve kamu çalışanlarının alım gücü reel olarak azaldı. Gıda fiyatlarının artmaya devam etmesi, bu kesimlerin yaşam koşullarını daha da zorlaştırıyor.