Brent Petrolün Fiyatı Geriledi

Brent petrol, uluslararası piyasalarda varil başına 82,63 dolar seviyesinden işlem görüyor. Fiyatlar, yüzde 0,19'luk bir azalışla geriledi. Bu düşüşte, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin faiz indirimine ilişkin şimdilik herhangi bir planlarının olmadığına dair açıklamalar etkili oldu.

Cuma günü 84,53 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı, günü 82,79 dolar seviyesinde tamamladı. Ancak, saat 09.37 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,19 azalışla 82,63 dolara geriledi. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 78,14 dolardan alıcı buldu.

Fiyat düşüşünde ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin faiz indirimine yönelik şimdilik bir planlarının olmadığına dair açıklamalar etkili oldu.

''FAİZ ORANLARINI DÜŞÜRMEK İÇİN ÇOK ERKEN''

Dallas Fed Başkanı Lorie Logan, para politikasının enflasyonu yüzde 2 hedefine indirecek kadar sıkı olup olmadığının belirsiz olduğunu ve fiyat baskılarının hala güçlü olduğunu ifade etti. Logan, faiz oranlarını düşürmek için henüz çok erken olduğunu vurguladı.

Yüksek faiz oranları, ABD dolarının güçlenmesine neden olarak petrolü diğer para birimlerini kullanan alıcılar için daha pahalı hale getiriyor. ABD dolar endeksi saat 09.12 itibarıyla 105,31 seviyesinde bulunuyor. Bu durum, yatırımcıların petrol talebi iştahını azaltması sebebiyle fiyatlar üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor.

Ayrıca, Orta Doğu'da büyük petrol üreticileri ve ticaret yolları üzerinde ateşkes sağlanması yönündeki çabalar devam ediyor. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile yaptığı telefon görüşmesinde ülkesinin Refah'a yönelik büyük bir saldırıya karşı olduğunu vurgulayarak Gazze'ye yardımların girişini kolaylaştırmalarını istedi.

Bu tür müzakereler, arz endişelerini azaltarak petrol fiyatlarını düşürücü etkide bulunuyor.

Ancak, 1 Haziran'da yapılması planlanan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ Bakanlar Toplantısı'nda grup, gönüllü ham petrol arzı kesintilerine devam edeceği beklentileriyle yatırımcıları temkinli hareket etmeye sevk ediyor.

Ekonomi Haberleri