Bir fincan kahve yakında “altın” olacak

Kahve fiyatları rekor kırıyor. Bloomberg, fiyat artışlarını mercek altına aldı.

Artan kahve fiyatları nedeniyle giderek daha fazla insan evde kahve demlemeye yöneliyor.

Kahve fiyatları dünya genelinde artış gösteriyor. Kahveyi sevenler daha fazla para ödemek zorunda kalacak ve sahtecilik riski de artacak.

Bloomberg, hem elit Arabica çekirdeklerinin hem de daha uygun fiyatlı Robusta çeşitlerinin Vietnam'dan Brezilya'ya kadar olan tedarik kesintileri nedeniyle daha pahalı hale geldiğini bildiriyor. Perakendeciler, kâr marjlarını korumak için fiyatları artırıyor ve indirimleri iptal ederken, birçok kişi gelecekte daha fazla fiyat artışı olacağı konusunda uyarıda bulunuyor.

Robusta kahvesinin fiyatları 1970'lerden bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı. Yüksek kaliteli Arabica çekirdekleri ise bu ayın başlarında son iki yılın en yüksek fiyatlarına çıktı.

Bu artışın bir kısmı kötü hava koşullarından kaynaklanıyor. Robusta'nın yetiştirildiği Vietnam'daki kuraklık, dünyayı üst üste dördüncü kez kıtlıkla karşı karşıya bırakırken, Brezilya'daki kuru hava Arabica mahsullerinde düşüşe yol açtı çünkü zarar gören ağaçlar daha küçük çekirdekler üretiyor. İki çeşit kahvenin vadeli fiyatları arasındaki fark, şirketleri maliyetleri düşürmek için daha düşük kaliteli Arabica çekirdeklerini aramaya zorluyor. Sonuç olarak kahvehaneler, fiyatları artırmak zorunda kalıyor.

Ancak fiyatların yükselmesine katkıda bulunan yalnızca hava koşulları değil. Çin gibi pazarlarda artan talep de piyasayı diken üstünde tutuyor. Ayrıca kahve tüccarları ve kahve kavurucularının çiftçilere uzun süredir düşük ücret ödediğine dair farkındalık artıyor ve bazı alıcılar bu eğilimi tersine çevirmeye çalışıyor. Daha yüksek karlar, üreticileri diğer ürünler yerine kahve yetiştirmeye teşvik ediyor. Kahve fiyatları artmazsa, üreticilerin uzun vadede üretimlerini sürdürmeleri zorlaşacak.

Avrupa'ya kahve ithal eden şirketler, yakında kahve çekirdeklerinin yakın zamanda ormansızlaşan topraklarda yetiştirilmediğini kanıtlamak zorunda kalacak. Çok az ülke, AB Ormansızlaşmayı Önleme Yönetmeliği'ne tam olarak uymaya hazır, bu da arzın sınırlı olacağı anlamına geliyor ve bu durum fiyatların daha da artmasına neden olabilir.

Bilinçli tüketiciler fırsat ararken veya kahveyi evde hazırlarken, kahve üreticileri tüketicileri bazen kabuk, ince dal ve diğer bitkilerin atıklarını içeren, düşük kaliteli çekirdek markalarına karşı dikkatli olmaları konusunda uyarıyor.

Kahve fiyatları rekor seviyelerde. Bu yılın ilk altı ayında Robusta'nın fiyatı, Vietnam'daki kuraklık ve Brezilya'daki hasat sorunları nedeniyle yaklaşık %40 arttı.

İtalyan kahve grubu Lavazza'nın başkanı Giuseppe Lavazza, iklim değişikliği, tedarik kesintileri ve maliyetleri artıran yeni AB kuralları nedeniyle kahve fiyatlarının artmaya devam edeceğine inanıyor.

Ekonomi Haberleri