Hintli BT şirketi Infosys'in kurucusu, çalışanların haftanın yedi günü ve haftada 70 saat çalışması gerektiğini söyledi. Narayana Murthy, hafta sonunun talihsiz bir hata olduğundan emin...
Infosys ilk kez değil, çalışanları konusunda özellikle alaycı davrandı; şirket yıllardır özellikle de stajyerleri suistimal ediyor, onları işe almadan ücretsiz çalışmaya zorluyor.
Infosys'in kurucu ortağı Narayana Murthy, The Register tarafından günümüz dünyasında kişinin haftada 70 saat çalışması gerektiğini söylediği aktarıldı. Ona göre bu, insanların işte geçirmesi gereken zamandır. Hintli patron "iş-yaşam dengesine" inanmıyor.
Ancak haftada beş günlük bir çalışmayla 70 saate ulaşmak için insanların günde 14 saat çalışması gerekiyor.
1981 yılında kurulan Infosys'in ana faaliyet alanı, öncelikle e-ticaret ve telekomünikasyon için özel yazılım geliştirmedir. Şirket ayrıca bilgi teknolojisi ve yazılım alanlarında danışmanlık hizmetleri de vermektedir.
Bu, Murthy'nin insanları dünyadaki birçok gelişmiş ülkede alışılagelmiş olanın neredeyse iki katı kadar çalışmaya zorlamaya çalıştığı ilk sefer değil. Örneğin Ekim 2023'te, gençlerin günde 12 saat çalışmasını önerdi.
Murthy, alay konusu olmaktan kaçınmak için, ülkeye karşı ve gelecek nesillere destek olma duygusuyla insanların çalışma günlerinin uzunluğunu gönüllü olarak bir buçuk kat artırma önerisini ileri sürdü. Haftada 100 saat çalışabilen Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin yanı sıra mevcut Hindistan hükümetinin birçok bakanını örnek veriyor.
Murthy'ye göre vatandaşların hükümete şükranlarını sunması ve aynı çalışma programına geçmesi gerekiyor. Ücret konusunu gündeme getirmediği için planının, ayda 100 saat çalışmayı kabul eden herkesin ücretini Modi'nin aylık geliri seviyesine yükseltmeyi içerip içermediği bilinmiyor.
GÖRÜŞLERİNDE TAVİZSİZ
Murthy, insanların hiç dinlenmeden çalışması gerektiği fikrine kesinlikle inanıyor gibi görünüyor.
Küresel liderlerin son zirvesinde CNBC ona, haftada 70 saatlik çalışma önerisinin hâlâ arkasında olup olmadığını sordu. "Kesinlikle" dedi Murthy. “İş-yaşam dengesine inanmıyorum. Görüşlerimi değiştirmedim. Onları mezara kadar yanımda götüreceğim" dedi. Murthy hafta sonlarından nefret ediyor gibi görünüyor.
1986'da bundan pişman oldu Hint şirketleri altı günlük çalışma haftasından beş günlük çalışma haftasına geçti. "Bundan pek memnun değildim. Bence bu ülkede çok çalışmamız gerekiyor çünkü hiçbir şey sıkı çalışmanın yerini tutamaz, en zeki kişi olsanız bile," diyor Murthy.
Şu anda Infosys'in kurucusu emekli, yani çalışmıyor ve ömrünün yarısını çalışarak geçirmiyor. Ancak kendisi her gün sabah 6.20'de ofise geldiğini ve akşam 20.30'da eve döndüdüğünü, yani 14 saat çalıştığını iddia ediyor. Murdy, emekli olana kadar haftanın altı buçuk gününü ofiste geçirdiğini iddia ediyor, ancak iddialarına dair hiçbir kanıt sunmuyor.
Çalışmak yerine çocuklarıyla daha fazla vakit geçirmediğine pişman olup olmadığı sorulduğunda, nicelikten çok niteliğin önemli olduğunu ve eve döndükten sonra çocuklarıyla akşam yemeğinde geçirdiği bir buçuk saat ile iki saatin "bir" olduğunu söylüyor .
BİRİSİ YANILIYOR
Murthy'nin insanları haftada 70 saat çalışmaya zorlamak ve onları hafta sonlarından (ve muhtemelen tatillerden) mahrum bırakmakla ilgili tüm argümanları, fazla mesainin çalışan verimliliği üzerindeki etkisine ilişkin birçok araştırmanın sonuçlarıyla hemen çürüyor.
Ancak aşırı çalışma üretkenliği artırmak yerine azaltabilir. Japonya'da aşırı çalışma nedeniyle çok sayıda ölüm kaydedildi ve bu da ülkenin aşırı çalışmaya karşı önlem almasına neden oldu.
Murthy tarafından kurulan Infosys, dünya çapında çalışanlara, özellikle de patronun haftada 70 saat çalışmaya ve dahası, izin günleri olmadan çalışmaya ayırmaya teşvik ettiği gençlere karşı sert muamelesiyle tanınıyor.
Infosys, binlerce genç mühendisi yıllardır defalarca ücretsiz staj yapmaya zorladı. Ancak hiçbiri kalıcı olarak istihdam edilmiyor.
Şirket, yeni mühendislik mezunlarını suistimal etmekle suçlanıyordu. İki yıl boyunca genç kadrolar defalarca "ön eğitim" almaya ve sınavlara girmeye zorlandı.
Infosys elbette staj ve sınavlara harcanan süre için onlara para ödemiyor. Dava Hindistan Çalışma Bakanlığına ulaştı ve bir sendika adına şirkete karşı şikayette bulunuldu.