Yavuz Karamahmutoğlu
Birçok şirket sahibi, daha erken ve avantajlı emekli olabilmek için kendilerini SSK’lı gösterdi. Ancak bu durumda olanların SSK hizmet günleri SGK tarafından iptal ediliyor. İptal edilen günler, BAĞ-KUR’a aktarılıyor. Bu da emeklilik şartlarını zorlaştırıyor.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci, Halktvcom.tr'ye bu koşulları ve neler yapılabileceğini aktardı.
EYT kapsamında emeklilik müracaatında bulunan yüz binlerce vatandaşın emeklilik başvuruları iptal edildi.
Eğer sizde vergi mükellefi olduğunuz şirketinizde kendinizi sigortalı (SSK) gösterdiyseniz hizmet günleriniz iptal olabilir.
Yüz binlerce patron BAĞ-KUR statüsünden daha geç emekli olmamak ve daha düşük emekli maaşı almamak için sahibi veya ortağı oldukları şirketlerinden kendilerini 4/a (SSK) statüsünde gösterdiler. SSK’dan ilk işe giriş tarihine göre kadın ve erkek fark etmeksizin 5000 ile 5975 gün arasında ki şartlarla emekli olurken BAĞ-KUR’da ise emeklilik şartı erkeklerde 9000 gün, kadınlarda ise 7200 gündür. Bu nedenle şirket sahipleri veya ortakları BAĞ-KUR’a prim ödemeyerek SSK’ya prim ödediler.
PATRONLARA SGK’NIN 2019/9 SAYILI GENELGE ŞOKU!
Eğer bir kişi 1/10/2008 tarihinden önce bir şirkette işçi olarak çalışırken o şirkete ortak olursa ve SSK’lı hizmet bildirimi kesintisiz devam ederse herhangi bir sorun olmayıp 4/a SSK statüsünde ki hizmetleri geçerli sayılacaktır.
GENELGE KAPSAMINDA SSK GÜNLERİ SİLİNİYOR
Sosyal Güvenlik Uzmanı Mehmet Akif Cenkci'nin Halktvcom.tr'ye aktardığına göre SGK’nın 2019/9 sayılı genelgesi, 1/10/2008 öncesi çalışanları etkiliyor. Bu tarihten önce SSK’lı olup sonra şirket ortağı olanlar, SSK hizmetlerini koruyor. Ancak şirket kurduktan sonra SSK’lı olanların günleri iptal ediliyor. İptal edilen SSK günleri, BAĞ-KUR’a aktarılıyor.
BAĞ-KUR’A GEÇİŞİN ŞARTLARI
İptal edilen SSK günleri, işçi paylarıyla BAĞ-KUR’a aktarılıyor. İşçi payı %14, işsizlik payı %1 olarak hesaplanıyor. Toplam %15’lik işçi payı, BAĞ-KUR’a aktarılıyor. İşveren payları ise %22,5 olarak hesaplanıyor. Ancak bu aktarım, SGK’ya yazılı başvuru ile gerçekleşiyor.
SON 2520 GÜN KRİTİK
Ancak bir kişi şirket kurduktan sonra veyahut bir şirkete ortak olduğu tarihten sonra o şirkette SSK’lı olursa 2019/9 Sayılı SGK Genelgesi kapsamında 4/a SSK hizmetleri kurumun işveren servislerince iptal edilecektir. İptal edilen bu SSK hizmet günlerinden işçi payları ise SGK tarafından re’sen BAĞ-KUR’ aktarılacaktır. SGK işçi payı ise %14’dür. İşçi işsizlik payı %1’de ilave edildiğinde BAĞ-KUR’a aktarılacak toplam işçi payı ise %15 olacaktır. İşveren işsizlik payı dâhil toplam %22,5 olan işveren payı ise gerekli şartların taşınması halinde BAĞ-KUR’a prim gün sayısı olarak aktarılmaktadır. Bu şartlardan en önemlisi ise sigorta priminin ödendiği şirketin SGK’ya herhangi bir borcunun olmamasıdır. Şayet SGK’ya sigorta primi veya idari para cezası borcunuz varsa bu işveren payı öncelikle borca tahsil edilecektir. İşçi ve işveren payları aktarılsa bile silinen güne karşılık bire bir BAĞ-KUR’a hizmet aktarılamamaktadır.
SGK işçi paylarının aktarımı re’sen yapılırken işveren paylarının aktarımı için SGK’ya yazılı başvuru esastır. Şirketin mevcuttaki tüm ortaklarının yazılı muvaffakiyet vermeleri gerekmektedir.
Emeklilikte son 2520 güne bakılarak hangi statüden emekli olunacağı belirlendiğinden dolayı SSK-BAĞ-KUR dolayı, SSK günlerin silinmesi emekliliğin BAĞ-KUR şartlarına dönmesini sağlar. Bu durumda da SSK emeklilik hayalleri suya düşecek ve erkek ise 9000, kadın ise 7200 günü tamamlamak zorunda kalacaktır.
ALTERNATİF ÇÖZÜMLER
Kendi şirketinde sigortalı olanların SGK çakışma kapsamına girip girmeyeci ne yazık ki ancak emeklilik müracaatı esnasında dosyanın detaylı incelenmesiyle mümkün olabilmektedir. Aslında kurum kendiliğinden tüm şirket ortaklarının sigortalılığını önceden araştırıp vatandaşları uyarması gerekmektedir. Kişiler ne kadar çok çakışmalı hizmet kapsamında kalırsa emeklilik için zararları o kadar çok olacaktır.
Sigortalılık çakışması kapsamına girenlerin emeklilik planlama ve hesaplama işlemlerini çok doğru bir şekilde gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bazı durumlarda işveren paylarının BAĞ-KUR’a aktarılmasını istemek yerine o parayı şirkete talep etmek ve en az 3,5 sene daha sigortalı çalışarak emekli olmak daha avantajlı olabilir. Ancak bu durum her kişinin SGK hizmet durumuna göre değişiklik gösterir.