Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken; gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK (Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu) payının eklenmesiyle KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek hesaplanan ton fiyatı üzerinden pompa fiyatı hesaplanıyor.
16 Temmuz'da kurşunsuz benzinin litre fiyatı üzerinden alınan ÖTV tutarı 2,52 TL’den 7,52 TL’ye çıkarılmıştı.
16 Temmuz Pazar günü itibarıyla İstanbul Avrupa Yakasında benzin fiyatları 34,01 TL’ye tırmanmıştı. 25 Temmuz'da benzine 2 TL’lik bir zam daha gelmişti.
25 Temmuz’da benzinin litresi 36,01 TL’ye çıktı. Her ne kadar resmi olarak bir zam açıklanmasa da geçen iki haftalık sürede fiyat 12 kuruş daha artarak 36,13 TL oldu. Hem petrol fiyatlarındaki artış hem de Türkiye’nin referans aldığı benzin piyasasındaki artışla birlikte litre başına 1,30 ila 1,55 TL arasında bir zam olma olasılığı artıyor.
Bu zam devreye alındığında 37,43 TL’ye bir litre benzin alınabilecek. 55 litrelik depoya sahip bir otomobilin deposu 2 bin 58 TL’ye dolabilecek. Şehir içi yakıt tüketimi 100 kilometrede 8 litre olan bir araç bu mesafede 300 TL harcayacak.
Seçimden bu yana benzinde zam yüzde 81’in üzerine çıkacak
Seçimden sonra en büyük zamlardan birisi ise akaryakıtta yaşandı. Akaryakıttan alınan Özel Tüketim Vergisine (ÖTV) zam geldi. Hazine ve Maliye Bakanlığı akaryakıt ürünlerindeki ÖTV’nin iki sebeple artırıldığını bildirdi. Birincisi depremin yol açtığı ilave maliyet. İkincisi ise ÖTV tutarının enflasyon karşısında erimesi.
29 Mayıs’ta 20,57 TL olan benzinin litresi 26 Temmuz’da 36,06 TL oldu. Salı günü gelmesi beklenen zamla birlikte seçimden bu yana artış oranı yüzde 82’ye tırmanacak.