BDDK'dan Çalışanlarına Ek 45 Bin TL Maaş: AKP ve MHP'lilerden Tepki

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) İstanbul’a taşınmasından sonra hayat şartlarının ağırlaştığı gerekçesiyle, personeline 45 bin TL ek maaş vermesi gündemde. Ancak önümüzdeki hafta görüşülmesi beklenen 86 maddelik torba teklife eklenen 45 bin lira ek maaş önerisine AKP ve MHP itiraz etti.

Türkiye Gazetesi'nden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) İstanbul’a taşınmasından sonra hayat şartlarının ağırlaştığı gerekçesiyle, kurumda çalışan idarecilere ve meslek personeline ek tazminat verilmesi imkânı getirildi.

Meclis Genel Kurulunda önümüzdeki hafta görüşülmesi beklenen 86 maddelik torba teklife, komisyondaki görüşmeleri sırasında eklenen son dakika önergesi tartışma konusu oldu. AK Parti’nin muhalefet partilerini de bilgilendirerek eklediği madde ile BDDK’da görev yapan başkan ve üyeleri, başkan yardımcıları, başkan müşaviri, daire başkanı, uzman ve ünvanlı meslek personeline her ay ek tazminat ödenmesi öngörüldü. Önergede, ek tazminatın her ay 60 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmeyeceği belirtildi.

Buna göre, memur maaş katsayısı dikkate alındığında, 2023 yılı için 35 bin lira, 2024 yılında da 45 bin liraya kadar ek tazminat ödenmesi gündeme gelecek.

Düzenleme için BDDK yönetiminden AKP’ye “İstanbul’a taşındıktan sonra hayat şartları ağırlaştı. Kiralar yüksek, lojman imkânı da yok. Mevcut maaşlar şartları zorluyor. Bu nedenle birçok uzman personel istifa edip 150-200 bin lira ücretlerle özel sektöre geçmeye başladı. Bunun önlenmesi lazım” gerekçesi sunuldu.

Komisyonda bu düzenleme görüşülerken, muhalefetten yüksek sesle bir itiraz gelmemesi de dikkat çekti. Muhalefet sözcüleri sadece, bütün kamu personel rejiminin yeniden ele alınmasını ve yeni bir ücret politikası oluşturulması gerektiğini gündeme getirdi.

MHP VE AKP'DEN İTİRAZ

Komisyonun MHP’li üyesi İsmail Faruk Aksu ise “Önümüzdeki dönemde mutlaka merkez kariyer elemanları, yani kariyer uzmanlıkları, müfettişler, denetim elemanları bunların da çalışılıp benzer bir hâle getirilmesi gerekir çünkü ücret adaletsizliği ortaya çıkabilir. Bu düzenleme beraberinde benzer talepleri de getirecektir kuşkusuz. Önümüzdeki dönemde Maliye Bakanlığımızdan, ilgili kurumlardan böyle bir hazırlık yapmalarını da talep edelim. Çünkü diğer çalışanlarımızın da hakkıdır, onlar da bekliyorlar” dedi.

"DÜZENLEMENİN GERİ ÇEKİLMESİ LAZIM"

Öte yandan, önergenin Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilmesinden sonra AKP ve MHP'den itiraz geldi.

AKP içinden düzenlemeye itirazlar geldi. Bazı üyeler “İstanbul’da veya diğer büyükşehirlerde de binlerce memur çalışıyor. Hepsi aynı şartlarda. Sadece BDDK’ya bir ayrıcalık getirilmesi doğru olmaz. Bu konuda yeni bir değerlendirme yapılması lazım. Düzenlemenin geri çekilmesi lazım” önerisini getirdi.

400 KİŞİ FAYDALANACAK

BDDK’da bir başkan, bir ikinci başkan, 5 yönetim kurulu üyesi, 3 başkan yardımcısı, 19 da daire başkanı bulunuyor. Diğer müşavir, yönetici ve meslek personeli dâhil olmak üzere, ek tazminattan 400 civarında personelin faydalanması öngörülüyor.

MALİYE ÜCRETLER İÇİN ÇALIŞIYOR

AKP kaynakları, BDDK için yapılan bu düzenlemenin ‘adaletsizlik’ olacağını, bu nedenle Hazine ve Maliye Bakanlığı ile de temasa geçerek, ücret dengesizlikleri konusunda yeni bir çalışma yapılmasını istediklerini söyledi. Bu doğrultuda, kamuda aynı işi yapmalarına rağmen farklı maaş alınmasının önüne geçmek için Hazine ve Maliye Bakanlığının bir hazırlık yaptığı belirtildi.

Ekonomi Haberleri