AKBANK, kısa süre önce maruz kaldığı 'siber saldırı' nedeni ile Borsa İstanbul'a açıklama yaptı. Akşam saatlerinde Borsa'ya yapılan bildirimde, haberlere konu siber saldırının gerçek olduğu belirtildi. Banka açıklamasında, söz konusu zararın sigorta kapsamında olduğu belirtilerek "Bankamızın mali tablolarına önemli bir etkisi olmayacaktır" denildi.
Siber saldırılar sonucu her yıl milyarlarca dolarlık bir zarar oluşuyor. Tüm dünyada "öncelikli sorun" olarak ele alınan konu en son Türkiye'deki bir bankaya yönelik gelişti. Anılan saldırılara maruz kalan Akbank konu ile ilgili dün akşam saatlerinde Kamuyu Aydınlatma Platformu'na açıklama yaptı.
ZARAR SİGORTA KAPSAMINDA
Bankadan yapılan KAP açıklamasında " Bankamızın yurtdışı para transferleri ile ilgili bilgisayar sistemlerine bir atakta bulunulmuştur. Bankamız gerekli tüm önlemleri ivedilikle almıştır ve tüm sistemlerimiz sorunsuz olarak çalışmaya devam etmektedir. Bu veya başka herhangi bir konuda müşterilerimize yansıyan herhangi bir olumsuzluk, kayıp ya da güvenlik sorunu bulunmamaktadır.
Bu konunun Bankamızın mali tablolarına önemli bir etkisi olmayacaktır, olası zarar Bankamızı koruyan Bankers Blanket Bond sigortası kapsamına girmektedir" denildi.
SALDIRI 8 ARALIKTA YAPILDI
Banka tarafından dün basına yapılan açıklamada ise bankanın karşı karşıya olduğu risk tutarının en fazla 4 milyon dolar olduğu belirtilmişti. Aynı açıklamada, söz konusu siber saldırı için "8 Aralık" tarihi verilmişti.
TÜM DÜNYADA ATAĞA GEÇTİLER
Öte yandan Reuters Haber Ajansı 12 Aralık'ta, uluslararası bir şebekenin tüm dünya bankalarına yönelik siber saldırıda bulunduğunu duyurmuştu.
Anılan saldırı bankaların SWIFT (Yurtdışı Para Transfer Sistemleri) yönelik gelişti. Nisan 2016’da Bengaldeş Merkez Bankası da büyük bir saldırıya maruz kalmıştı.
11 BİN KURUM KULLANIYOR
Dünya çapında 11.000 kadar finansal kurum ve bankanın kullandığı bildirilen SWIFT ülkeler arasındaki para transferlerinde en önemli araç durumunda. Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication ifadesinin başharfleri ile ve 3.000 finansal kurum tarafından oluşturulmuş Brüksel merkezli servis, üye olan finansal kurumların birbirlerine para transferi için standart ve güvenli bir çerçeve sağlıyor. Ancak para transferinin kendisi değil, sadece bilgileri aktarılıyor.