Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Nuri Şapkacı, AVM'lerin ekonomik sorunlarını değerlendirdi.
Habertürk'ten Ahmet Hamdi Girgin'in haberine göre 2018'de döviz cinsinden borçların TL'ye dönmesi ve mevzuat değişiklikleri nedeniyle sektörde zorluklar yaşandığını belirterek, 2020'de uygulanan mevzuat değişiklikleri ve finansör şirketlerin destek eksikliğinin sorunları derinleştirdiğini ifade etti.
12 MİLYAR DOLAR BORÇ VAR
Şapkacı, 447 AVM'nin 60-70'inin bankaların kontrolünde olduğunu vurgulayarak, sektördeki toplam borcun 10-12 milyar dolar civarında olduğunu söyledi.
Turizmde rekor kırılan bir dönem yaşandığını belirten Şapkacı, turizmin AVM'leri olumlu etkilediğini ancak sektördeki yabancı yatırımcı oranının azaldığını ifade etti.
Şapkacı, sorunun çözülememesinin yeni yatırımları etkilediğini ve sektördeki tereddütlerin istihdam ve enflasyonla mücadele açısından sıkıntı yaratabileceğini vurgulayarak, çözüm için finansör şirketlerin ve bankaların yapılandırma konusunda yapıcı yaklaşımlarının önemli olduğunu belirtti.
Ayrıca, ticari gayrimenkul kira rejiminin konut kira rejiminden ayrılması ve uzun vadeli sözleşme serbestisinin sağlanması gerektiğini ifade etti.
Şapkacı, mevcut AVM'lerin dönüşümü ve müşteri ihtiyaçlarına yönelik olarak güncellenmesinin sektörün bir diğer öncelikli gündem maddesi olduğunu ifade ederek, sektörün sadece yeni yatırımları değil, aynı zamanda mevcut alışveriş merkezlerine yapılacak yatırımları ve bu AVM'lerin dönüşmesini ele alması gerektiğini belirtti.