Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bankaların zorunlu karşılık oranlarını yeniden düzenledi. Gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 45 ile yüzde 50 arasında bulunan bankalar için aylık artış hedefi 0,8 puana yükseltildi, gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 60’ı geçen bankalar için aylık artış hedefi kaldırılarak, yüzde 60’ın üzerinde kalınması koşulu getirildi.
Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Hakan Kara, karara ilişkin, "TCMB mevduat faizini yükseltici ve dövize kaymayı sınırlayıcı yeni tedbirler aldı. Net parasal sıkılaşma anlamına gelir. Bu tedbirler mevduat faizini yükseltecek" değerlendirmesinde bulundu.
* Prof. Dr. Hakan Kara, sosyal medya hesabından, Merkez Bankası’nın düzenlemesine ilişkin, “KKM’den çıkan para ve risk iştahındaki azalış döviz kuru üzerinde baskı yaratınca TCMB mevduat faizini yükseltici ve dövize kaymayı sınırlayıcı yeni tedbirler aldı. Net parasal sıkılaşma anlamına gelir. Bu tedbirler mevduat faizini yükseltecek. Öte yandan TL mevduat oranını artırabilen bankaların zorunlu karşılık maliyeti düşeceğinden aracılık maliyetleri düşecek. Sonuçta mevduat faizi artarken kredi-mevduat farkı azalacak. Sorunun kökenini çözmese de doğru yönde atılan adımlar” değerlendirmesinde bulundu.
* Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp da "TCMB'den bugün gelen TL mevduatı destekleyici adımlar parasal aktarım mekanizmasının gerektirdiği sıkılaşma ile tutarlı adımlar. Bugünkü TEBA anketi sonuçlarımızda görüleceği üzere, hanehalkının yaklaşık yüzde 90'ı hala harcamalarını öne çekmeyi tercih ediyor. Burada önemli bir faktör, mevduat faizinin harcamaları caydıracak seviyede görülmemesi. TL varlıkların tasarruf için cazip bir alternatif sayılmaması. TCMB'den gelen adımlar tasarrufu özendirecek, dolarizasyonu sınırlayacak ve harcamaları kısacak yönde atılmış isabetli adımlar" yorumunu yaptı.
* Ekonomist Emre Alkin de şu yorumu yaptı:
TCMB’nin son adımı “TL mevduata destek” değil.” bankalara zorla “TL Mevduat Faizini artırın” demek. Çünkü son ankette kimsenin enflasyon hedefine inanmadığı net şekilde ortaya çıktı. Politika faizini artırmaya cesaret edemiyor, bankalara “siz artırın” diyor. Mesele bu..
Özetle Merkez Bankası “carry trade” olayında bankalardan destek istiyor. Ballı kazancı tabana yaymak istiyor belki de..