Kredi kartı ile yapılan ödemelerde komisyon ücretinin artması sonucu esnaf IBAN ile ödeme yolunu tercih etmeye başladı.
Bankaların aldıkları komisyon ücretleri 5 kat zamlandı. Esnaf yeni zamdan sonra IBAN ile ödeme yolunu tercih etmeye başladı. Fiş kesmeme ve vergi kaçırma sorunları da tekrar gün yüzüne çıktı. IBAN ile ödeme yönteminin bir avantaj olduğunu savunan esnaf “Bunu biz istemedik, mecbur bırakıldık. Fiş-fatura kesmeyenler tespit edilip cezaları kesilsin” ifadelerini kullanmaya başladı. İşte kredi kartı ile IBAN çıkmazı arasında kalan esnafın isyanının detayları…
Son günlerde yaşanan IBAN tartışmasında bu kez esnaf konuştu. Bankaların POS cihazı kullanan işletmelere uyguladığı faiz oranını yüzde 0,49 - 0,79’dan yüzde 3,5’a çıkarması, küçük esnafı derde soktu.
IBAN ve QR kullanımı, vergi kaçaklarına neden oldu. POS faizinden kaçmak isteyen esnafın bir kısmı IBAN ile ödeme almaya, fatura/fiş kesmemeye başladı. Bu durum ise Maliye ekiplerinin gözünden kaçmadı.
“BİZ İSTEYEREK IBAN’A GEÇMEDİK, MECBUR KALDIK”
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in IBAN üzerinden tahsilat yapanlarla ilgili çalışma ve inceleme başlattıklarını açıklamasının ardından esnaf, IBAN veya QR ile ödeme almayı kesti.
Küçük esnaf “Biz isteyerek IBAN’a geçmedik. POS cihazı faizleri yükselince mecbur kaldık. Ancak bir kesim bu yöntemi kötü niyetli şekilde kullandı. Aldıkları ödeme karşılığında fiş/fatura kesmediler.
Bakanlık şimdi geriye dönük vergileri isteyecek. Her ihtimale karşı iyi niyetli esnaf da IBAN ile ödeme almıyor artık. Ancak en büyük derdimiz POS komisyonları” dedi.
KOMİSYONLAR FIRLADI
Türkiye gazetesine konuşan esnaf Ramazan Aycan “Küçük esnaf kan ağlıyor. Zincir marketlerin tekelinden az kazanır olduk. Üstüne POS komisyonları eklendi. Tüketicinin ödemesini kredi kartıyla hemen hesabımıza almamız için yüzde 3,5 ya da 4,5 oranında bir POS komisyonu ödememiz gerekiyor. Ya da ödemeyi 1 ay sonra hesaba alabiliyoruz.
Bizim gibi küçük bakkallar anlık ödemeyle dönüyor. Maliye Bakanlığı küçük esnafa POS komisyonu noktasında destek olmalı” dedi.
Aycan, ayrıca POS cihazlarının aylık bakım ve arıza ücretlerini de esnafın ödediğini belirterek “Banka hem bana POS veriyor hem de aylık bakım ücretini bana ödetiyor. Bu da yanlış” ifadesine yer verdi.