Uzun süredir Türkiye'de görülen hiperenflasyon, vatandaşların kredi kartı limitlerine yüklenmesine neden olurken, bu davranışın bir rutin haline gelmesi milyonlarca kredi kartı borçlusu oluşmasına neden oldu.
Ekonomi yönetiminde yaşanan değişim sonucunda Türkiye'de parasal sıkılaşma adımları hız kazanırken, bu ekonomi modeli ile doğru orantılı iktisadi tedbirler gelmeye devam ediyor. Türkiye'deki enflasyonun bir kısmının 'talep enflasyonu' olduğuna dikkat çeken Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomide soğuma sağlanması için yeni adımlar atmaya hazırlanıyor.
Aylardır kamuoyunu meşgul eden ve uygulanması düşünülen kredi kartı düzenlemesi için beklenen adımın bayram sonrasında geleceği öğrenildi. Bir süredir hem Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu hem de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yürütülen çalışmalar ile Türkiye'de kredi kartı limitleri ile maaş orantısı arasındaki bağlantının koptuğu ortaya konulurken, mevzuata aykırı limit veren bankalara ilk uyarı gönderilmişti.
KREDİ KARTI LİMİTLERİ DÜŞÜRÜLECEK
BDDK mevzuatlarına göre kredi kartı limitleri, kullanılan yıl dikkate alınarak müşterilerin aylık gelirinin 4 ile 8 katına kadar yükseltilebiliyor. Ancak Türkiye'de birçok banka, yeni kart sahiplerine dahi gelirlerinin 10 katı ve üzerinde limit açımına başvurmakta. Bu durum, özellikle finansal okuryazarlığı olmayan çok sayıda kullanıcının yüklü bir borç batağına saplanmasına neden olurken, ekonomik göstergelerde de bozulma yaşanmasına neden oluyor.
Çok sayıda banka, halihazırda kart limitinin önemli oranını kullanmamış müşterilerin limitlerini ve aylık gelirlerini yeniden incelemeye alacak. Atılacak adımlar sonucunda kart limiti, olması gerekenin üzerinde olan müşterilerin limit oranları aylık gelirlerinin 4 ile 8 katı arasına çekilecek.