Bankada Faizde Parası Olanlar Dikkat!

Türk lirası mevduat hesaplarında stopaj oranları değişti. 6 aya kadar vadeli hesaplarda stopaj oranı yüzde 5'ten yüzde 7,5'a, 1 yıla kadar vadeli hesaplara uygulanan stopaj oranı yüzde 3'ten yüzde 5'e yükseltildi. Karar Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Türk lirası hesaplara uygulanan stopaj oranları yeni düzenlemelerle değişti. Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararına göre:

6 aya kadar vadeli hesaplarda uygulanan stopaj oranı %5'ten %7.5'e yükseltildi.

1 yıla kadar vadeli hesaplarda uygulanan stopaj oranı %3'ten %5'e çıkarıldı.

1 yıldan uzun vadelerde ise stopaj oranı %0'dan %2.5'e yükseltildi.

Bu yeni düzenlemeler, belirli vadeli Türk lirası hesaplarından elde edilen gelirler üzerindeki vergi kesintisi oranlarını güncellemektedir.

Türk Lirası Yatırım Fonları:

Türk lirası cinsinden ihraç edilen yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde stopaj oranı %10'dan %7,5'e düşürüldü.

Ancak değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı ve serbest fonlar ile "döviz" ifadesi içeren fonlardan elde edilen gelirlerde stopaj oranı %10 olarak sabit kaldı.

Ayrıca, 23 Aralık 2020-30 Nisan 2024 tarihleri arasında iktisap edilen yatırım fonu katılma paylarından elde edilen gelirler için bugünden itibaren uygulanacak stopaj oranı %0 olarak belirlendi.

Bankalar Tarafından İhraç Edilen Borçlanma Araçları:

Bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelirler ile fon kullanıcısı olan bankaların ihraç ettiği kira sertifikalarından elde edilen gelirlere yönelik indirimli stopaj uygulaması 31 Temmuz'a kadar uzatıldı.

Vadeli süreye bağlı olarak, bu menkul kıymetlerden elde edilen gelirlere uygulanan stopaj oranı şu şekilde belirlendi:

6 ay ve daha az vadeli olanlarda %7,5,

1 yıl ve daha az vadeli olanlarda %5,

Bir yıldan uzun vadeli olanlarda %2,5.

Bu düzenleme kapsamında, 23 Aralık 2020-30 Nisan 2024 tarihleri arasında iktisap edilen banka tahvilleri ve bonoları ile fon kullanıcısı olan bankaların ihraç ettiği kira sertifikalarından elde edilen gelirler için eski indirimli oranlar (%5, %3 ve %0) devam edecek.

Diğer Önemli Değişiklikler:

30 Eylül 2020-30 Nisan 2024 tarihleri arasında açılmış veya vadesi yenilenmiş mevduat hesaplarından elde edilecek faiz ve kar payları için mevcut indirimli oranlar (yüzde 5, yüzde 3 ve yüzde 0) uygulanmaya devam edilecek.

23 Aralık 2020-30 Nisan 2024 tarihleri arasında iktisap edilmiş yatırım fonu katılma paylarından ve banka tahvil ve bonoları ile kira sertifikalarından elde edilecek gelirler için mevcut indirimli oranlar (yüzde 5, yüzde 3 ve yüzde 0) uygulanmaya devam edilecek.

Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerine tabi olarak kurulan ipotek finansmanı kuruluşlarının ihraç ettiği menkul kıymetlerden elde edilen gelir ve kazançlar için indirimli tevkifat oranı %7,5 olarak belirlendi ve 31 Temmuz'a kadar uzatıldı.

Kur korumalı mevduat hesaplarından elde edilen faiz ve kar payı gelirleri için uygulanan tevkifat oranı %0 olarak uygulanmaya devam edecek.

Ekonomi Haberleri