Kredi kartı borçları ve bankaların faiz gelirlerindeki artış belirgin bir şekilde yükseldi. Bireysel kredi borçları bir yıl içinde yüzde 24,4 artarken, kredi kartı borçları ise yüzde 80,3 oranında yükseldi.
Birgün'den Havva Gümüşkaya'nın haberine göre, bankaların faiz gelirleri toplamda 2 trilyon 31 milyar 982 milyon TL’ye ulaştı ve bunun 717,6 milyar TL’si bireysel borçlardan elde edildi.
GEÇEN YILA KIYASLA YÜZDE 193,9 ORANINDA ARTTI
Özellikle taksitsiz kredi kartı borçlarının yer aldığı market, sağlık ve temel ihtiyaç gibi harcamalar hızla artış gösterdi. Bireysel kredi ve kredi kartı borçlarından elde edilen faiz gelirleri, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 193,9 oranında artarak 717,6 milyar TL’ye çıktı.
KREDİLERİN TAKİP SAYISI DA ARTTI
Kredilerin takibe dönüşüm oranı da arttı, bu da müşterilerin borçlarını ödemekte ve bankaların alacaklarını tahsil etmekte zorlandığını gösteriyor.
Geçen yılın aynı döneminde yüzde 1,60 olan takibe düşme oranı, temmuz ayında yüzde 1,68’e yükseldi. Ayrıca, takipteki alacaklardan elde edilen faiz gelirleri yüzde 147,5 artarak 22 milyar 630 milyon TL’ye ulaştı.
KREDİ BORÇLARI ALDI BAŞINI GİTTİ
BDDK verilerine göre, temmuz ayında bireysel kredi borçlarının toplamı bir yılda yüzde 24,4 artışla 1 trilyon 760 milyar 278 milyon TL oldu.
Kredi kartı borçları ise yüzde 80,3 oranında artışla 1 trilyon 545 milyar 480 milyon TL’ye yükseldi. Bu borçların 1 trilyon 16 milyar TL’si taksitsiz kredi kartı borçlarından oluştu. Market, sağlık ve temel ihtiyaçlar için yapılan taksitsiz ödemeler, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 124,5 oranında artış gösterdi.
VATANDAŞLARIN ALIM GÜCÜ DÜŞÜYOR, BORÇLAR ARTIYOR
Yüksek enflasyonla mücadelede yalnızca para politikasına başvurulması, faizlerin yüksek kalmasına neden olurken, iç talebin düşürülmesinde krediler ve kredi kartları yakından takip ediliyor. Vatandaşların alım gücündeki düşüş borçlanmayı artırırken, uzmanlar bunun ciddi sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekiyor.