Bakanlığın duyurusuna göre, ortak alanlarda şarj ünitesi kurulabilmesi için artık kat maliklerinin çoğunluk kararının alınması yeterli olacak. Bağımsız bölümlerde ise, kat malikleri kurulu kararı olmadan şarj ünitesi kurulabilecek.
81 İLE GENELGE GÖNDERİLDİ
Bu genelge, 81 ilin valiliklerine ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanlığı’na gönderildi. Murat Kurum, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, elektrikli araç şarj ünitelerinin apartman ve sitelerde yaygınlaşmasını kolaylaştırdıklarını belirtti. Kurum, “Daha temiz bir çevre ve çevre dostu ulaşım anlayışına ulaşmak için kararlıyız. Genelgemizi tüm 81 ilimize gönderdik ve 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimize ulaşmak için birlikte çalışacağız” şeklinde bir not düştü.
KAT MALİKLERİNİN ÇOĞUNLUK KARARI YETERLİ OLACAK
Yazılı açıklamada, genelge ile site ve apartmanlarda elektrikli araç şarj ünitelerinin kurulumu için gerekli şartların kolaylaştırıldığı belirtildi. Ortak alanlarda şarj ünitesi kurulumu için kat maliklerinin çoğunluk kararı yeterli olacak. Bağımsız bölümlerde ise, çoğunluk kararı gerekmeyecek.
İnşaat ve ruhsat gerektirmeyen bu ünitelerin kurulumu, “ortak alanlarda inşaat yapılması” kapsamına girmediği için maliklerin beşte dördünün rızası aranmayacak. Ortak otoparklarda şarj üniteleri kurulması için kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu yeterli olacak.
Bağımsız bölümlerin eklentisindeki otoparklarda ise mevcut elektrik tesisatında değişiklik yapılmaması ve diğer bölümlerle ortak alanların etkilenmemesi şartıyla kat malikleri kurulu kararına gerek kalmayacak.
Kurulacak ünitelerin ilgili elektrik kurumunun onayını alması ve elektrikle ilgili mevzuat ile Şarj Hizmeti Yönetmeliği’ne uygun olması gerekecek. Ancak, site veya apartman dışına hizmet vermeyi amaçlayan ticari işletme istasyonları bu düzenlemenin kapsamı dışında kalacak
.