Bakan Şimşek'ten "Kaçarı Yok" Açıklaması: Evi Olan Herkes Ödeyecek

Türkiye'de zorunlu deprem sigortası 1999 yılında yaşanan Gölcük depremi sonrası yürürlüğe konmuştu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin deprem riski taşıyan bir ülke olduğunun altını çizerek, ev sahipleri için zorunlu afet sigortası uygulamasını genişletme kararı aldıklarını açıkladı.

Bakanlık, zorunlu deprem sigortasının (DASK) kapsamının genişletilerek (Zorunlu Afet Sigortası) olmasını kararlaştırdı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Deprem teminatı için binalar, diğer afetler için ise binalar ve taşınır mallar teminat altına alınıyor." dedi.

Şimşek, bu sigorta modelinin 2012 yılında Afet Sigortaları Kanunu ile son halini aldığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Kurulduğu günden bugüne kadar zorunlu deprem sigortasıyla sivil konutlara deprem afeti için teminat sunulurken son olarak 6 Şubat 2023'te gerçekleşen depremler kapsamında zorunlu deprem sigortası olan yaklaşık 500 bin hasarlı konut için 35 milyar lira hasar ödemesi gerçekleştirildi. 1 Haziran 2024 itibarıyla DASK, 11,3 milyon poliçe kapsamında deprem afetine ilişkin teminat sunuyor."

TAŞINIR MALLARA DA GÜVENCE UYGULANACAK

"Kısa sürede devreye alınacak ZAS ile ek olarak sel, heyelan, fırtına, dolu, çığ ve orman yangınının da sigorta teminatına dahil edilmesi öngörülüyor. Deprem teminatı için binalar, diğer afetler için ise binalar ve taşınır mallar teminat altına alınıyor. Ayrıca, mevcut durumda zorunlu deprem sigortasıyla köy alanlarına teminat sunulmazken zorunlu afet sigortasıyla kapsama eklenen doğal afetlerin yapısı gereği köy alanları da kapsama alındı. Hedefimiz, ZAS'ın haziran sonu itibarıyla devreye alınmasıdır."

Ekonomi Haberleri