Avrupa Merkez Bankasının kararı Dolar ve Euro kurunu etkileyecek

Küresel piyasalarda bugün gözler dolar ve euro kuru Avrupa Merkez Bankasının (ECB) para politikası kararlarına çevrildi. ABD başkanlık yarışında Trump'ın uğradığı saldırı sonrası yükselen dolar ECB kararından etkilenecek mi?

ABD'de başkanlık yarışı günden güne piyasaları daha fazla etkiliyor.

Cumhuriyetçi Parti'nin Başkan adayı Donald Trump'ın hafta sonu gerçekleştirilen suikast girişiminin ardından anketlerde rakibi Joe Biden'ı geride bırakmasıyla başkanlık yarışı kızıştı.

Bloomberg'in konuya ilişkin haberinde, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin müttefiklerine, "Tokyo Electron ve ASML Holding NV gibi şirketlerin Çin'e gelişmiş yarı iletken teknolojisine erişim sağlamaya devam etmesi halinde en ağır ticari kısıtlamaları kullanmayı düşündüğünü" söylediği aktarıldı.

Haberin ardından çip üreticilerinden Nvidia'nın hisseleri yüzde 6,6, Broadcom'un hisseleri yüzde 7,9, AMD'nin hisseleri yüzde 10,2 ve Qualcomm'un hisseleri yüzde 8,6 değer kaybetti.

FED'İN BU YIL 2 KEZ FAİZ İNDİRİMİNE GİTMESİNE KESİN GÖZÜYLE BAKILIYOR

Söz konusu gelişmelerin ardından para piyasalarında Fed'in bu sene en az iki faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakılırken, üç faiz indirimi olabileceğine ilişkin tahminler de güç kazanmaya devam etti.

Analistler, ABD'de dün açıklanan verilerin ülkede sanayi üretiminin beklentileri geride bıraktığını hatırlatarak, ülkede yumuşak iniş ihtimalinin risk iştahını desteklemeye devam ettiğini ifade etti.

Tahvil piyasalarında oynaklığın sınırlı kalmaya devam ettiği görülürken, dün ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,16 ile 13 Mart'tan bu yana en düşük günlük kapanışını gerçekleştirdi.

Altının ons fiyatı ise 2 bin 483,72 dolarla rekor kırmasının ardından artan satış baskısıyla günü önceki kapanışının yüzde 0,4 altında 2 bin 459 dolardan tamamlarken, şu sıralarda yüzde 0,4 artışla 2 bin 469 dolardan alıcı buluyor.

AVRUPA MERKEZ BANKASI FAİZİ SABİT TUTACAK

ECB'nin bugün politika faizini sabit bırakmasına kesin gözüyle bakılırken, politika metni ve Lagarde'ın açıklamalarından gelecek dönem politikalara ilişkin alınacak olası ipuçların varlık fiyatlarında oynaklığı artırması bekleniyor.

Bölgede dün açıklanan enflasyon verileri yakından takip edilirken, Avro Bölgesi'nde yıllık enflasyon beklentilere paralel yüzde 2,5 oldu.

KAPALIÇARŞI'DA DÖVİZ KURU

Dolar/TL, dün alıcılı bir seyir izleyerek günü önceki kapanışının yüzde 0,1 üzerinde 33,0794'ten tamamlamasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 33,0970 seviyesinden işlem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde kısa vadeli dış borç istatistikleri, yurt dışında ise ECB'nin faiz kararı başta olmak üzere yoğun veri gündeminin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 11.250 ve 11.350 puanın direnç, 11.000 ve 10.900 seviyelerinin destek konumunda olduğunu kaydetti.

Ekonomi Haberleri