Asgari ücrete ilişkin net konuştu: 21.000 TL oluyor!

Eylül ayında asgari ücrete yapılacak 4.000 TL’lik ara zam tartışmaları alevleniyor. Uzmanlar, güncellemenin kaçınılmaz olduğunu vurgularken, hükümetten gelen karışık sinyaller belirsizliği artırıyor.

Asgari ücretle ilgili tartışmalar yeni bir dönemeçte. SGK Başuzmanı İsa Karakaş, mevcut ekonomik koşullar altında asgari ücrete Eylül ayında yapılacak bir ara zamın kaçınılmaz olduğunu belirtti. Karakaş’a göre, bu zam miktarı 4.000 TL olacak ve asgari ücret 21.000 TL’yi bulacak. Ancak, bu beklentilerin yanında hükümet kanadından yapılan açıklamalar belirsizliği artırıyor.

HÜKÜMETTEN KARMAŞIK SİNYALLER

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in "Türkiye'de asgari ücret düşük değil" şeklindeki açıklamaları, milyonlarca asgari ücretliyi kızdırdı. Aynı zamanda, hükümetin farklı kaynaklarından asgari ücrete zam yapılmayacağı yönünde net açıklamalar geliyor. Ancak, Karakaş gibi uzmanlar bu durumun değişebileceğini düşünüyor.

ENFLASYON VE GELİR DAĞILIMI KRİZİ

Enflasyon verilerinin artışı ve gelir dağılımındaki büyük uçurum, asgari ücretle geçinenler üzerindeki baskıyı artırıyor. TÜİK verilerine göre, gelir dağılımındaki fark 15 katı geçmiş durumda. Karakaş, asgari ücretin bu yüksek uçurumda dörtte bir oranında eridiğini ve zam yapılmazsa özel sektör çalışanlarının da mağdur olacağını belirtiyor.

EYLÜL'DE ZAM KAÇINILMAZ MI?

İsa Karakaş, Eylül ayında yapılacak bir düzeltme zammının zorunlu olacağını vurguluyor. Bu durumda asgari ücretin en az 4.000 TL artarak 21.000 TL seviyesine ulaşması bekleniyor. Ancak hükümetin resmi açıklamaları ve kulis sızıntıları bu konuda net bir sonuca ulaşmamızı zorlaştırıyor. Milyonlarca işçi Eylül ayını beklerken, asgari ücretin geleceği üzerindeki belirsizlik sürüyor.

Ekonomi Haberleri