Diyarbakır’ın geleneksel yemekleri arasında olan ciğer kebabına bir ayda 3 kere zam geldi. Yoksul yemeği olarak bilinen ciğer kebabı son zamlarla birlikte lüks yemekler arasına girdi.
Ciğer kebabı Diyarbakır’ın geleneksel yemekleri arasına önemli bir yere sahip. Son yıllarda kente gelen yerli ve yabancı turistlerin de vazgeçilmez damak tadı olan ciğer kebabı, birçok kişi için ekmek kapısı durumunda. Kentte bulunan 50’ye yakın ciğerci her gün binlerce kişiye hizmet veriyor.
Yoksul yemeği lüks oldu
Daha önce yoksul yemeği olarak bilinen ciğer kebabı yıllar geçtikçe lüks yemekler arasında yer almaya başladı. Nedeni ise artan fiyatlar. Yem fiyatlarındaki artışa bu yıl kuraklık da eklenince ciğer fiyatları bir ayda üç kez zamlandı. Geçen yıl 30 liraya kadar bulunabilen ciğer, bu yıl toptan 90, perakende ise 120 liraya kadar çıktı.
Az kesimler fiyatı arttırdı
Daha önce günde yaklaşık 5 ton ciğerin işlendiği Diyarbakır’da bu rakam 3 tona kadar düştü. Fiyatı artan sadece ciğer olmadı. Kebabın yanında kullanılan kuyruk yağı da zamlandı. Kasaplar Odası Başkan vekili Abdulhakim Yansız’a göre artışın sebebi az kesim.
Yansız, Diyarbakır’daki ihtiyacın karşılanması için en az 5 bin hayvanın kesilmesi gerektiğine dikkat çekti. Artışların bir nedenini de kuraklığa bağlayan Yansız, “Ciğer fiyatlarının artışı az kesim olduğundandır. Diyarbakır'da yetersiz kesim var. Bundan dolayı ciğer fiyatlarında artış var. Diyarbakır'da ciğer yeme kültürü var. Eskiden Diyarbakır'da toplasan iki üç tane ciğerci vardı. Şu anda en az 20 tane var. Hepsi de güzel iş yapıyor. Çok fazla yerli yabancı turist de geliyor. Artış kuyruk yağına da yansıdı. Kuraklıktan dolayı hayvanlar yetişemedi. Yem fiyatı fazla olduğu için besiciler hayvanlara yem vermedi. Hayvanlar küçük kesildiği için kuyrukları az çıktı, az olduğu için fiyatları yükseldi. Diyarbakır'da günlük 5 bin hayvan kesilirse talep karşılanır. Şu anda Diyarbakır'da en fazla 3 bin tane kesiliyor” dedi.