Araç alacaklar dikkat! İkinci elde balon o tarihte patlayacak

İkinci el otomobil satışlarında gerileme devam ediyor. Yüksek banka kredisi faizleri ve kısa vadelerin yanı sıra, sıfır araç kampanyalarındaki çekici teklifler de ikinci el otomobil satışlarını olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, piyasanın sonbaharda canlanmasını bekliyor.

TÜİK Motorlu Kara Taşıtı İstatistikleri'ne göre, 2023 yılının haziran ayına kıyasla 2023 yılının aynı döneminde ikinci el otomobil piyasası %25 daraldı. Geçen yılın haziran ayında 583,627 adet olarak kaydedilen ikinci el otomobil satışları, bu yılın haziran ayında 435,828 adede geriledi. Yıl genelinde ise 2023'ün ilk altı ayında 3,918,848 adet olan pazar, bu yılın aynı döneminde %17.7 daralarak 3,224,873 adette kaldı.

KREDİYE ULAŞILMIYOR

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el piyasasında yaşanan durgunluğun birçok sebebi olduğuna dikkat çekerek, “Banka kredi faiz oranlarının yüksek, vade sayılarının ise düşük. Vatandaşın krediye erişiminin kısıtlı olması da araç piyasasının durgun seyretmesine neden oluyor. Bu sorunlar sürerken bayiler tarafından yapılan sıfır araç kampanyaları ve bayilerin finansmana erişimde sunduğu çözümler ikinci el piyasasını durma noktasına getirdi. Ayrıca yüksek getirisi sebebiyle vatandaşların toplu parasını mevduat faizinde değerlendirmek istemesi de piyasanın önünde büyük bir engel oluşturuyor” diye konuştu.

PİYASA HAREKETLENİR

Sonbaharla birlikte fiyatlarda artış beklendiğini belirten Erkoç, “Şu an fiyatlar olması gereken seviyelerde devam ediyor. Banka kredi faizleri tepe seviyeleri gördü ve artık yatay bir seyir, hatta faiz düşüşü bekleniyor. Dövizde ise bir miktar yükseliş başladığını görüyoruz. Bu durumda vatandaşlar bankadaki mevduatlarını araç ve gayrimenkul alımına yöneltecektir. Doğal olarak talebin artması, piyasanın hareketlenmesi ve fiyatlarda yükseliş bekleniyor. Sonbahar öncesi fiyatlar yükselmeden temmuz ağustos dönemleri araç almak, ihtiyaçları karşılamak için en doğru zaman” dedi.

SONBAHARA DİKKAT

Mevduat faiz getirilerinin yüksek olmasıyla insanların beklemede olduğunun altını çizen Erkoç, şöyle devam etti: “Ekonomik gidişatın sonbahar itibarıyla değişeceğini öngörüyoruz. Bilindiği gibi faiz düşünce kurlar artışa geçer, bu durumda da sıfır araç pahalanır ve talebin ikinci ele kayması fiyatları yükseltir. Ayrıca sonbaharda okulların açılması ve tatil sezonunun bitmesi de ikinci elde bekleyen talepleri de harekete geçirir. Bu dönemi iyi değerlendiren alıcı karlı çıkar."

BALON SEVİYESİNDE

Sincan Motorlu Araç Satıcıları Derneği Başkanı Gökhan Çalışkan da araç satışlarında azalma olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: "Pandemi sonrası araç stoklarındaki azalışın yüksek fiyatları da beraberinde getirdi ve artışlar piyasada balon olarak tabir edilen seviyeye ulaştı. Pandemi sonrasında araç stoklarındaki sorun aşıldı ancak bu kez de kredi faizleri satışları olumsuz etkiledi. Otomobil piyasasında yapılan düzenlemeler sıfır araç kampanyaları da durumu tersine çevirmeye yetmedi."

"Genellikle 10 yaş üzeri araçlar çok aranır hale geldi. Sıfır araç fiyatlarında pek çok markada indirim olduğu halde vatandaş aracını satıp fiyatı daha uygun olan düşük modellere yönelme eğilimini sürdürüyor."

Ekonomi Haberleri