Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, "Güz Güzeli" adını verdiği yeni bir fıstık çeşidini geliştirdi. Bu çeşit, çiftçilerin beklentilerini karşılayacak birçok özelliği bünyesinde barındırıyor. Enstitü Müdürü Ahmet Şahan, "Güz Güzeli" çeşidinin her yıl düzenli meyve vermesi, iri meyveler üretmesi ve çıtlatma aralığının geniş olması gibi avantajlarıyla çiftçilerin ilgisini çekeceğini belirtti.
Şahan, yaptığı açıklamada, Antep fıstığında verim ve kaliteyi artırmak adına önemli çalışmalar yürüttüklerini ve "Tekin" çeşidiyle normalde 15 yıl süren meyve verme sürecini 5 yıla indirdiklerini ifade etti. "Güz Güzeli" çeşidi üzerinde ise yaklaşık 30 yıldır çalıştıklarını dile getirdi.
"HEM ÇİFTÇİMİZ KAZANACAK HEM DE ÜLKEMİZ KAZANACAK"
"Güz Güzeli"nin özelliklerini sıralayan Şahan, çiftçilere sundukları çeşitler arasında bu yeni çeşidin "Tekin"e rakip olacağını belirtti. Meyvesinin iri olması, çıtlatma aralığının geniş olması ve her yıl düzenli meyve vermesi gibi özelliklerinin yanı sıra, erken meyve vermesiyle de dikkat çekeceğini vurguladı.
Bu çeşidin çiftçilere sağlayacağı faydalara da değinen Şahan, "Güz Güzeli"nin çiftçilere düşük bekleme süreleriyle kaliteli ve düzenli bir gelir kaynağı sunacağını belirtti. Normalde bir Antep fıstığı ağacının meyve vermeye başlaması 10-11 yıl sürebilirken, "Güz Güzeli" çeşidinin 4-5 yıl içinde meyve vermeye başlayacağını ve 7-8 yaşlarında tam verim sağlayacağını ifade etti. Bu durumun çiftçilerin gelirini artıracağını ve ülke ekonomisine katkı sağlayacağını vurguladı.