Gazete Duvar'da Süleyman Karan, "Çatışmalar altına doping oldu" başlıklı değerlendirmesinde altın fiyatlarıyla ilgili şu yorumu yaptı:
2022’nin ortalarından bu yana, dünya siyasetinde her ne oluyorsa altın ve değerli metallere yarıyor. Malum başta altın olmak üzere değerli metaller çatışmalı ortamları, ekonomik krizleri sever. Rusya-Ukrayna savaşı ve İsrail-Hamas çatışmalarıyla altına olan talep ve ons altın fiyatları sürekli artıyor.
Gelişmelere göre dalgalı bir seyir izlemesine karşın sert yükselişler ardından görece sınırlı düşüşler gözleniyor. Ve genel eğilim sürekli yükseliş…
Ons altın İran, Suriye ve Irak’taki patlamalara ilişkin doğrulanmamış haberlerin ardından yüzde 1.3 kadar yükseldi ve beşinci haftalık yükselişine yöneldi. İran ile İsrail arasındaki söylem, geçen hafta sonu gerçekleşen insansız hava aracı ve füze saldırısından bu yana, İran’ın nükleer tesislerine saldırmaya karşı uyarıda bulunması ve hedef alınması halinde aynı şekilde karşılık vermekle tehdit etmesiyle yoğunlaştı. Halen belirsizlik ve savaşın Ortadoğu’ya yayılma riski sürüyor.
Gelelim ekonomik etkenlere… Jeopolitik riskler, Fed'in faiz oranlarını düşürmeden önce kat etmesi gereken bir yol olduğuna dair endişeleri körükleyen istihdam verilerini büyük ölçüde dengeledi.
Merkez bankalarından ve Çinli tüketicilerden gelen güçlü talep de geçen haftaki rekor seviyesine doğru yükselen altını destekledi. Gelişmeler, küresel ölçekte gerilimlerin artarak süreceğini gösteriyor.
Geçen yıl sonunda bu yıl sonu için ons altında beklenti olan 2,500 dolar seviyesi geçen hafta test edildi bile! Gerek ons altının gerekse gram altının bu yıl boyunca pek çok rekoru test edeceğini söyleyebilirim.