Altında tarihi rekor kırıldı!

Altının gram fiyatı, güne 2 bin 660 liradan başlayarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı. Uluslararası ve yerel piyasada altın fiyatları rekor kırdı; saat 16.10 itibarıyla gram altının fiyatı 2 bin 700 lirayı geçerek yeni bir zirve yaptı. Aynı saatlerde ons altın fiyatı da 2 bin 492 dolara çıkarak tarihi bir yüksekliğe ulaştı.

ABD'de açıklanan enflasyon verileri fiyat baskılarının hafiflediğini gösterirken, dün açıklanan perakende satış verileri tüketici harcamalarının güçlü seyrini sürdürdüğünü ortaya koydu. Temmuz ayında perakende satışlar, aylık yüzde 1 artış göstererek beklentilerin üzerinde gerçekleşti ve bu artış, Ocak 2023'ten bu yana en yüksek aylık artış olarak kaydedildi. Ayrıca, dün açıklanan haftalık işsizlik maaşı başvuruları da öngörülerin altında kalınca, istihdam piyasasındaki soğuma endişeleri hafifledi.

ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi, perakende satış verilerinin ardından resesyon endişelerinin azalmasıyla dört günlük düşüş serisini sonlandırarak yüzde 3,93 seviyesine yükseldi. Dolar endeksi ise 102,9 seviyelerinde dengelendi.

Analistler, güçlü perakende satışlar ve işsizlik maaşı başvurularındaki düşüşün ardından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) eylül ayında 25 baz puanlık faiz indirimi yapma olasılığının, 50 baz puanlık faiz indirimi yapma ihtimalini geride bıraktığını belirtti. Verilerin, ABD ekonomisindeki resesyon korkularını azalttığını ve bu durumun risk iştahını artırdığını vurguladı.

Ekonomi Haberleri