Altın ve dövizde deprem korkusu: Bankalarda 'yastık altı' hareketliliği

Enkaz altında çıkarılan altın, döviz gibi yastık altı birikimlerin görüntülerini gören vatandaşların bankalara yöneldiği ve bankacılık sistemi ile kazançlarını koruma altına aldıkları iddia edildi.

11 ili vuran deprem felaketinin ardından ekranlara yansıyan enkaz altından çıkarılan döviz ve altın görüntüleri tasarruf sahiplerini harekete geçirdi. Benzer durumla karşılaşmak istemeyenlerin yastık altında tuttukları altın ve dövizleri bankalara yatırmaya başladıkları iddia edildi.

Dünya Gazetesi'nden Ufuk Korcan'ın aktardığı bilgiye göre; Türkiye’de en çok tercih edilen yatırım aracı n altın ve döviz. Geçmiş yıllarda yaşanan ekonomik krizlerin alım güçlerinde yarattığı erime vatandaşların yatırım tercihlerini döviz ağırlıklı olarak şekillendirdi. Altın zaten geleneksel olarak vatandaşların vazgeçilmez yatırım araçlarından.

Dünya Altın Konseyi’nin geçmişte yaptığı araştırmalara göre, Türkiye’de yastık altında 5-6 bin ton civarında altın bulunuyor. Bankacılık sistemi dışındaki bu varlıkların sisteme katılması için ekonomi yönetimi tarafından geçmişte çok sayıda kampanya düzenlenmişti. Bu kampanyalarla bir kısım varlık sisteme katıldı ama istenilen düzeye hiçbir zaman ulaşamadı.

Bankacılar, 11 ili vuran deprem felaketinin ardından yastık altında tutulan altın ve dövizlerin bir kısmının bankalara yatırılmaya başlandığını söyledi. Verilere göre, 6 Şubat’taki deprem felaketinin ardından 195 milyar 477 milyon dolar olan bankalardaki döviz hesaplarının büyüklüğü 17 Şubat itibarıyla 190 milyar 520 milyon dolara geriledi. Yani DTH’larda yaklaşık 5 milyar dolarlık bir düşüş yaşandı. Bu gerilemenin 3.1 milyar dolarlık kısmı yurtiçi yerleşik bireysel tasarruf sahiplerinin hesaplarından kaynaklandı. Yastık altından gelen dövizlerin büyük bölümünün DTH hesaplarından ziyade kiralık kasalara ya da Kur Korumalı Mevduata (KKM) yöneldi.

Ekonomi Haberleri