Altın ve dolar fiyatlarına dikkat: İslam Memiş doları buradan takip edin diye uyardı!

İslam Memiş, yatırımcıları uyarıyor: Dolar ve altın fiyatları iki farklı piyasada değerleniyor. Yanlış pozisyon almamak için sadece TL’ye değil, uluslararası piyasalara da odaklanın. Dolar/TL 33,50-33,80 aralığında, ons altın ise 2.420-2.425 dolar bandında.

TV100 yazarı ve altın piyasaları uzmanı İslam Memiş, "Fiyatlar ikiye ayrılır!" başlıklı köşesinde, yatırımcıları yakından ilgilendiren önemli noktalara dikkat çekti.

Memiş, piyasaları günlük takip edenlerin çoğunun, enstrümanların TL değerini görüp sadece buna göre yorum yaptığını belirtti. Özellikle TL geliri olanların yatırımlarını TL üzerinden değerlendirdiğine işaret etti.

"İÇ PİYASA VE DIŞ PİYASA"

Profesyonel yatırımcıların ve piyasa uzmanlarının ise değerleri iki farklı kategoride incelediğini ifade etti: İç piyasa ve dış piyasa. Uluslararası piyasalardaki değerlerin de en az yurt içi piyasalar kadar önemli olduğunu vurguladı.

Doların durumunu örnek veren Memiş, "Dolar düştü mü, yükseldi mi? Hangi dolar?" sorusunu sordu. Dolar/TL'nin şu anda 33,50-33,80 lira aralığında olduğunu, dolar endeksinin (dxy) ise 102-103 aralığında seyrettiğini açıkladı.

"ALTIN HANGİ FİYATTAN YÜKSELDİ?"

Altın fiyatlarına da değinen Memiş, "Hangi altın?" sorusuyla durumu netleştirdi. Ons altının 2.420-2.425 dolar aralığında, gram altının ise 2.640-2.650 lira arasında olduğunu belirtti. "Altın denildiğinde sadece gram altın akıllara gelmesin," dedi.

"DOĞRU POZİSYONU ALMAK İÇİN..."

Yatırımcıların bu tür ayrıntılara dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Memiş, dolar, altın ve euro düştü ya da yükseldi diye okuyan acemi yatırımcıların yanlış pozisyon alabileceğini belirtti. "Bu işin doğrusu uluslararası piyasalardaki değerleri takip etmektir," diye ekledi.

Türkiye'deki altın piyasasının, çift ayaklı bir enstrüman olduğunu belirten Memiş, "Bir ayağı dolar, diğer ayağı ons," dedi. Euro'nun ise hem TL hem de EUR/USD paritesi üzerinden değerlendirildiğini belirtti.

Yatırımcıların alışkanlıklarını değiştirmesi gerektiğini vurgulayan Memiş, "Dolar’ı takip edecekseniz, dolar endeksini (dxy) takip edin," önerisinde bulundu.

"GERÇEK KAZANÇ İÇİN..."

Son olarak, yatırımcıların gerçek kazançlarını görmek için uluslararası piyasalardaki değerleri izlemeleri gerektiğini belirtti. Memiş, "Gerçek değer uluslararası piyasalardaki değerdir," diyerek sözlerini tamamladı.

Ekonomi Haberleri