Son yıllarda görülen yüksek enflasyonun ardından Türkiye'deki yatırımcılar ve özel şirketler, birikimlerini güvenli liman altın tarafında değerlendirmeyi tercih ediyor.
2024 yılında tüm yatırım araçlarını sollayarak yükselişe geçen altın, talep çılgınlığı yaşıyor. Dünya üzerindeki risk faktörünün de günden güne artması üzerine başta milyarlarca dolarlık sermayeleri kontrol eden şirketler ve bireysel yatırımcılar olmak üzere, varlık sahiplerinin ilk tercihi emtialar oluyor.
Bu durum, Türkiye'de altın piyasalarının nabzının attığı Kapalıçarşı'da dahi altın talebine yetişilememesine neden olurken, darphanelerin sarrafiye altın üretiminde beklentiyi karşılayamaması üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yeni bir kısıtlama kararı hayata geçirildi.
ALTIN SAHİPLERİ İÇİN YENİ KISITLAMA
28 Mayıs sonrası göreve gelen yeni ekonomi yönetimi, almış olduğu bir dizi karar ile altın ithalatına yönelik vergi uygulaması getirirken, kuyumculuk ve mücevher sektörü için de bazı kota kısıtlamaları uygulanmaya başlanmıştı.
Bir süredir altın işlemlerine yönelik yasaklama kararlarıyla gündem olan Mehmet Şimşek liderliğindeki Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın bu uygulaması, emtia piyasalarına yönelik bir dizi yeni yasakları içerirken, 3. sınıf olarak ifade edilen ülkelerden işlenmemiş altın ithalatına yönelik yeni kısıtlamaların gelmesi bekleniyor.
YALNIZCA BU GÜNLERDE TALEPTE BULUNULACAK
Bakanlık, serbest altın ithalatına yönelik yasaklamalar hakkında bilgi verirken, yeni sürecin nasıl işleyeceğini şöyle anlattı:
"Söz konusu uygulama kapsamında; Ticaret Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuyum işletmeleri tarafından ilgili ayın ilk 3 iş günü (örneğin Nisan ayı için 1-2-3 Nisan tarihlerinde) içerisinde T.C. Ziraat Bankası A.Ş. şubelerine yetki belgeleri ile birlikte ya da o altinihracatdestek@vakifkatilim.com.tr e-posta adresine yetki belgelerinin taranmış hali ile birlikte talep ettikleri işlenmemiş altının kilogram olarak miktarını belirterek başvuruda bulunulması,