Altın Sahiplerine Soğuk Duş: 60 Yıl Sonra Bir İlk Yaşandı

Geçtiğimiz yıl yapılan 319 tonun üzerindeki altın ithalatı ile Türkiye, son 60 yılın en yüksek altın alımı gerçekleştirmişti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in liderliğindeki yeni ekonomi yönetimi, altın ithalatına yönelik peş peşe kısıtlayıcı adımlar atarken, son olarak haziran ayına ilişkin paylaşılan altın ithalat verileri, emtia yatırımcısını şoke etti.

Türkiye'de yıllardır devam eden enflasyon ortamı, yatırım alışkanlıklarını büyük ölçüde değiştirirken, birikimini Türk lirası olarak değerlendirmek istemeyen yatırımcıların ilk tercihi altın olmaya devam ediyor.

Küresel risk faktörünün artış göstermesi sonrası Türkiye'de de altına olan talep artarken, bireysel altın alımlarının rekor seviyeye yükselmesinin yanı sıra, özel şirketlerin de altın talepleri 2023 yılı itibarıyla son 50 yılın en üst seviyesine çıktı.

Türkiye'de geçtiğimiz yıl itibarıyla yaklaşık 319 tonluk altın ithalatı yapılırken, bu rakam son 50 yılın en üst seviyesi olarak kayıtlara geçti.

YASAKLARIN ARDINDAN ALTIN İTHALATI ALTÜST OLDU

Yıl boyunca yapılan PPK toplantılarında parasal sıkılaşma adımları çerçevesinde faizleri yüzde 8.5 seviyesinden yüzde 50'ye yükselten ekonomi yönetiminin attığı adımlar, 2024 yılına ilişkin altın ithalat verilerinde ortaya çıktı.

YURT DIŞINDAN ALINAN ALTIN SON YILLARIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası üzerinden altın ithalatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre büyük bir düşüş gösterdi.

Geçtiğimiz yılın ilk 6 ayında yapılan altın ithalatı toplam 183 ton 60 kilogram olurken, bu yılın aynı döneminde yapılan altın ithalatı 66 ton 41 kilograma kadar geriledi. Altın ithalatında yaşanan 3 kata yakın düşüş ekonomi yönetiminde yüzleri güldürürken, alınan kota ve ithalat kısıtlamalarının etkisinin ardından kuyumculuk ve mücevherat sektöründen Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e tepki geldi.

Şimşek, gelen tepkilerin ardından "Altına yönelik biz bir kota uygulamasına gittik. Tabii ki çıkar çevreleri memnun değil... Valla kusura bakmasınlar, bir metali ülkede olmayan döviz kaynaklarıyla ithal edeceksiniz, sonra bir köşede atıl olarak duracak. Bunun neresi memleketin menfaatine? Vatandaşlarımızın tercihine saygılıyım. Bu noktada hiçbir tereddüt yok ancak biz burada kaynaklarımızı ülkemizin menfaatine ve yatırıma, üretime, dolayısıyla istihdama ve ağırlıklı olarak ihracata dönüştüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Ekonomi Haberleri