Altın Sahiplerine Kara Haber: Maliye Bakanlığı O Uygulamayı Yasakladı!

Geçtiğimiz yaz aylarında altın ithalatına yönelik getirilen yasak ve kota uygulamaları, ilk aşamada süreli olarak planlanmıştı. Kuyumculuk ve mücevherat sektörü tarafından tepki çeken uygulamaların bu yaz itibarıyla sona ermesi planlanırken, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklama ile yasaklar hakkında atılacak adımları açıkladı.

Türkiye'de son yıllarda yaşanan yüksek enflasyon, yatırımcıların ve şirketlerin varlıklarını altın ve döviz tarafında muhafaza etmesine neden oldu.

Özellikle her dönemin güvenli limanı olan altına yönelik talebin tarihi seviyelere ulaşması üzerine harekete geçen ekonomi yönetimi, işlenmemiş altın ithalatına yönelik çok sayıda kısıtlayıcı tedbir kararı aldı.

Atılan adımların ardından işlenmemiş altın ithalatında rakamlar ters yüz olurken, Türkiye'nin cari açığında bu kısıtlamaların etkisi yadsınamaz şekilde gözlemlendi. Buna karşın altın ithalatına yönelik kısıtlayıcı adımların 'geçici' süre ile atıldığı ve ekonomide yaşanan normalleşme ile birlikte bu uygulamaların eskiye döneceğine yönelik beklenti, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in açıklamaları ile yerle bir oldu.

BAKAN ŞİMŞEK KUYUMCU VE MÜCEVHERAT SEKTÖRÜNÜ TOPA TUTTU

Başlangıçta kuyumcular ve mücevherat sektörü temsilcileri tarafından hedef alınan uygulamalara ilişkin değerlendirmelerde bulunan Şimşek, söz konusu adımların Türkiye ekonomisi için oldukça olumlu sonuçlar verdiğini belirterek, bu kısıtlamaları hedef alan sektör temsilcilerini adeta topa tuttu.

Şimşek, kota uygulamasına yönelik eleştiride bulunanları "çıkar çevresi" olarak değerlendirerek, şu tepkiyi gösterdi:

"Altına yönelik biz bir kota uygulamasına gittik. Tabii ki çıkar çevreleri memnun değil... Valla kusura bakmasınlar, bir metali ülkede olmayan döviz kaynaklarıyla ithal edeceksiniz, sonra bir köşede atıl olarak duracak. Bunun neresi memleketin menfaatine? Vatandaşlarımızın tercihine saygılıyım. Bu noktada hiçbir tereddüt yok ancak biz burada kaynaklarımızı ülkemizin menfaatine ve yatırıma, üretime, dolayısıyla istihdama ve ağırlıklı olarak ihracata dönüştüreceğiz"

Yapılan açıklamalar ile birlikte altında kısıtlayıcı adımların uzun süre boyunca kaldırılmayacağına yönelik bir beklenti oluşurken, piyasalarda sınırlayıcı adımlara yenilerinin eklenebileceğine ilişkin söylentiler yayılmaya başlandı.

ALTIN İÇİN YENİ YASAKLAR GELEBİLİR

Özellikle son aylarda altın üretim sürecine ilişkin değişikliklerin olabileceği belirtilirken, kuyumcular tarafından geçtiğimiz yıl çeyrek ve yarım gram altınlıkların yasaklanmasına benzer şekilde 22 ayarlık 1 gram altınların üretiminin durdurulabileceği uyarılarında bulunuldu.

Türk lirasının 31 Mart seçimlerinin ardından reel olarak değer kazanması piyasalardaki altın ve döviz talebini baskılamış olsa da, yaşanabilecek yeni bir ekonomik çalkantıda vatandaşların piyasalardan fiziki altın bulma konusunda sıkıntı yaşayabileceğini belirten kuyumculuk sektörü kaynakları, serbest piyasa ekonomisi gereğince altın ithalatına yönelik tedbirlerin sona erdirilmesi çağrısında bulundu.

Kota uygulaması nedeniyle sarrafiye türü altınlarda fahiş işçilik ücretleri ortaya çıktığını aktaran kuyumcular, Bakan Şimşek'e normalleşme adımları çerçevesinde yasakların kaldırılmasını talep ettiklerini iletti.

Ekonomi Haberleri