Altın Sahipleri Bunu Beklemiyordu: Fiyatları Altüst Edecek Açıklama

Fed'in faiz indirimlerine başlamamasının ardından yükselişini sürdüren altın fiyatları, yatırımcısını sevindirmeye devam ediyor. ABD'de yaşanacak başkanlık seçimleri öncesi faizlere ilişkin kritik bir açıklama yapılırken, uluslararası ekonomi piyasaları bu açıklamanın ardından altın fiyatlarında tarihi gelişmelerin yaşanabileceği uyarılarında bulundu.

Tarih boyunca altın fiyatları ve ABD Merkez Bankası (Fed) faizleri arasında kurulan negatif ilişki, ekonomi dünyası için "Fed faizleri düşerse altın fiyatları yükselir" anlayışının kanıksanmasına neden oldu.

Bugün birçok ekonomist tarafından kabul edilen bu anlayış nedeniyle altın sahipleri, gerçek yükselişlerin başlaması için yılın ilk aylarından bu yana faizlerin indirilmesini bekliyor. Fed tarafından yapılan açıklamalarda faiz indirimi için belirsiz ifadeler kullanılırken, ABD'de başkanlık seçimlerinin favorisi olarak gösterilen Donald Trump, altın fiyatlarını tetikleyecek bir açıklamada bulundu.

"GELİR GELMEZ FAİZLERİ İNDİRECEĞİM"

Dünya piyasaları, altındaki ciddi yükselişler için Fed'in faiz indirim kararını beklerken, Trump tarafından yapılan açıklama ekonomi piyasalarında büyük bir hareketlenmeye neden oldu.

Trump, ABD'de görülen enflasyonun vatandaşların birikimlerini yok ettiğini belirterek, "Derhal faizleri indireceğim. Enflasyon vatandaşlarımızın birikimlerini silip attı. Enflasyon orta sınıfı depresyona ve çaresizliğe itti. Yıkıcı enflasyon krizini bitireceğim." ifadelerini kullandı.

ALTIN FİYATLARININ UÇUŞA GEÇMESİNE NEDEN OLABİLİR

Öte yandan ekonomistler, ABD'de başkanın dahi merkez bankası politikalarına doğrudan etkide bulunamayacağını belirtirken, Trump'ın yaratacağı kamuoyu ile Fed faizlerinin beklenenden erken indirilmeye başlanması halinde altın fiyatlarında çok sert yükselişlerin yaşanabileceğine dikkat çekildi.

Birçok banka, bu yıl sonuna kadar Fed'in 3 faiz indirimi yapmasının muhtemel olduğunu belirtirken, bu adımların sonucunda ons altının 2600 doların üzerine fırlamasının 'muhtemel' olduğuna dikkat çekti.

Ekonomi Haberleri