Altın İçin Eylül'de Fırtına Uyarısı

Güvenli liman yatırımcıların araştırdığı konu: Altın almalı mı, satmalı mı? Gram altın düşecek mi yükselecek mi?

Altın fiyatları son üç haftadır ons başına artış gösteriyor ve haftanın son işlem gününde ABD ve Fed etkileriyle hareketlendi. ABD'de enflasyon beklentilerinin düşük gelmesi altın fiyatlarında yukarı yönlü hareketliliğe neden oldu. Cuma günü, ons başına 2.400 dolar seviyesinin üzerinde tutunarak altın, yatırımcıların Fed'in faiz indirimine yakın zamanda başlayacağına olan güvenleriyle üçüncü haftalık kazancını elde etti.

Yurt içinde gram altın fiyatları da bu yükselişten destek buldu ve rekor seviyeye ulaştı. Kapalıçarşı’da 22 ayar gram altın 2.569 liraya kadar çıktı. Haftalık bazda bakıldığında ise gram altının satış fiyatı %2,20 artışla 2.559 liraya yükseldi. Çeyrek altın satış fiyatı 4.201 liraya, Cumhuriyet altını satış fiyatı ise %2,12 artarak 16.740 liraya çıktı.

Altın piyasalarına ilişkin Kapalıçarşı kuyumcu esnafının değerlendirmelerine göre:

  • Bir kuyumcu, gram altının şu anda yükselişte olduğunu ve bu yükselişin devam edeceğini belirtti.

  • Başka bir kuyumcu ise, gram altının 2.560 TL seviyesinde olduğunu ancak ilerleyen dönemde 2.700-3.000 TL gibi daha yüksek seviyelere çıkabileceğini öngördü.

  • Genel bir görüş olarak, uzun dönemde altının yatırım için iyi bir zaman olduğu, bazı yatırımcıların fiyatların daha da yükselebileceği beklentisiyle beklediği ifade edildi.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise değerlendirmesinde, uluslararası piyasalarda altının hızlı bir yükseliş gösterdiğini, ABD enflasyon verilerinin Eylül ayı itibarıyla Fed'in faiz indirimine başlayacağı beklentisi yarattığını belirtti. Yıldırımtürk, tasarruf amaçlı olarak altın almanın uygun olabileceğini ancak ihtiyaç durumunda her an satış yapılabilir uyarısında bulundu.

Ekonomi Haberleri