Altın Fiyatları Uçuşa Geçti: Yükselişin Nedeni Belli Oldu

Gün içerisinde 2465 dolara kadar yükselerek tarihi seviyeleri gören ons altın, altın yatırımcısının yüzünü güldürdü. Paritede yaşanan yükselişin nedeni yatırımcılar tarafından merak edilirken, dünyanın en önemli bankalarının 31 Temmuz tarihli Fed toplantısına ilişkin yayınladıkları beklenti raporları piyasaların alevlenmesine neden oldu.

Temmuz ayında alev alan altın fiyatları, bugün yapılan açıklamalar ile adeta uçuşa geçti.

Gün içerisinde 2465 dolara yükselerek tarihi zirvesine göz kırpan ons altın, yatırımcısının yüzünü güldürürken, altın fiyatlarında yaşanan yükselişin nedeni merak konusu oldu. 31 Temmuz 2024 tarihinde yeni faiz kararını açıklayacak ABD Merkez Bankası'na (Fed) ilişkin peş peşe raporlar yayınlayan dünyanın en büyük bankaları, bu ay itibarıyla faizlerin indirilmesinin oldukça muhtemel olduğunu belirtti.

"FAİZLER İNECEK, ALTIN FİYATLARI UÇACAK"

Ekonomistler, Fed'in yılın sonuna kadar 3 faiz indirimi yapmasının oldukça muhtemel olduğunu belirtirken, faiz indirimlerinin ardından en çok değer kazanması beklenen yatırım aracı ise altın oldu. Piyasalarda yaşanan dönüşüme ilişkin söylentilerin ardından birçok yatırımcı, döviz pozisyonlarından ayrılarak birikimlerini altın tarafına kaydırdı.

Dünyanın önde gelen bankaları arasında yer alan Goldman Sachs, Temmuz ayında da faiz indirimi için ''sağlam bir gerekçe' gördüklerini belirtirken bu yıl 3 faiz indirimi ihtimali de Pazartesi günü yüzde 60'ın üzerini test etti.

MERKEZ BANKALARININ ALIMLARI ALTIN FİYATLARINI DESTEKLİYOR

Altın fiyatları Haziran'a kadar görece dar bantta hareket ederken Fed'in gevşemeye gideceği beklentisiyle bu ay ralli yaptı. Dün Fed Başkanı Jerome Powell yaptığı konuşmada açıklanan son verilerin enflasyonun hedefe ilerlediğine dair daha fazla güven verdiğini söyledi. Altın fiyatları bu yıl Merkez Bankalarının alımlarından da destek buldu.

Standard Chartered analisti Zhong Liang Han altının önceki rekoruna yakın seviyede konsolide olacağını ancak yeni rekor için Fed faiz indirim beklentilerinde 'önemli bir değişim' olması gerektiğini kaydetti. Uzman "Şu anda politika faizi beklentileri fiyatlara yön veriyor ancak politik belirsizlikler yeniden devreye girerse fiyatları da bu yönlendirir" ifadesini kullandı.

Ekonomi Haberleri