Ifo’nun verilerine göre, Almanya’daki imalat sektörü, siparişlerde yaşanan zorluklar nedeniyle daha az çalışana ihtiyaç duyuyor. Ticaret sektöründe hafif bir yükselme görülse de, genel olarak istihdam talebinin düşük kaldığı gözlemleniyor. Konuyla ilgili konuşan Ifo Makroekonomi ve Araştırmalar Merkezi Müdür Yardımcısı Klaus Wohlrabe, “İş gücü piyasasında olumsuz bir eğilim var; şirketler yeni pozisyonları doldurmaktan kaçınıyor. Ancak, bu durum işten çıkarmalardan ziyade pozisyonların boş bırakılmasıyla sonuçlanıyor” şeklinde değerlendirme yaptı.
ALMANYA EKONOMİSİ TEKNİK RESESYONA GİRMEKTEN KURTULDU
Almanya ekonomisi, ikinci çeyrekte %0,3 küçülme kaydetmişken üçüncü çeyrekte %0,2’lik büyümeyle teknik resesyona girmekten kurtuldu. Ancak imalat sektöründeki zayıflık, Almanya ekonomisinin kırılganlığını korumasına yol açıyor. Artan faiz oranları, yapısal değişiklikler ve konjonktürel riskler de büyümeyi sınırlayan faktörler arasında yer alıyor.
ENFLASYON, YATIRIMLAR VE DIŞ TALEP BÜYÜMEYİ BASKILIYOR
2022’de yüksek enflasyon, artan enerji fiyatları ve faiz oranlarındaki yükseliş nedeniyle ülke ekonomisi %0,3 daralmış ve G7 ülkeleri içinde küçülen tek ülke olmuştu. Almanya, bu yıl da %0,2 daralma bekliyor. Eğer bu tahmin gerçekleşirse, Almanya 2023’te olduğu gibi G7 ülkeleri içinde küçülen tek ekonomi olacak.