Dev bankadan, 600 milyon dolarlık dolandırıcılık iddiası!

Akaryakıt dağıtım devi Alpet’ten sonra, 800 istasyonu olan Türkiye Petrolleri’ni satın alana Zeren Holding’in patronu hakkında ‘dolandırıcılık’ iddiasıyla suç duyurusunda bulunuldu. Şikâyetçi Rus bankası 593 milyon dolar dolandırıldıkları iddiasında. Moskova Tahkim Mahkemesi, Zeren’in mal varlıklarına el koyma kararı verdi. Konuya ilişkin sorularımız ise Zeren Group tarafından yanıtsız bırakıldı.

Ukrayna savaşı nedeni ile ABD ve AB’nin ambargo uyguladığı Rusya’nın 5 büyük bankasından biri olan Moskova Kredi Bankası, 593 milyon 712 bin dolar dolandırıldığı gerekçesi ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Geçen cuma günü, Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu’na gönderilen dosyaya ilişkin Halktv.com.tr dikkat çeken bilgilere ulaştı. Savcılık dilekçesi, Moskova Kredi Bankası’nın Hong Kong’da kurulu iştiraki Akida Trading Ltd. adına verildi. Dosyada şüpheli konumda ise, Mostrade Danışmanlık ve Ltd. Şti. ile Zeren Group Yatırım Holding AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yiğit Zeren (33) yer aldı.


Mostrade Danışmanlık ve Mustafa Yiğit Zeren'in varlıklarına el koyma kararı verildi.

AMBARGOYU DELME FORMÜLÜ

Soruşturma dosyasından ve konuya yakın 3 ayrı kaynaktan edinilen bilgilere göre, Rusya’ya yönelik ambargo nedeniyle ulusal petrol şirketi Rosneft’in petrolünün Hindistan’a satışı için formül arayışına girildi. Bu süreçte Azeri asıllı Fuat Hüseyni, ambargoya taraf olmayan Türkiye üzerinden söz konusu ticaretin yapılabileceği bilgisini Rus tarafı ile paylaştı. Yapılan araştırmalar üzerine söz konusu formülün işletilebileceğine karar verildi.


Mustafa Yiğit Zeren

RUS PETROLÜNÜ LEVENT'TEKİ ŞİRKET SATTI

Varılan anlaşma gereği Rosneft’in Hindistan’a sevk edilecek petrolünün kredilendirmesini Moskova Kredi Bankası yapacaktı. Petrolün satışının ise, Fuat Hüseyni’nin şoförü Zal Süleymanov adına 5 yıl önce 10 bin TL sermayeyle kurulan Mostrade Danışmanlık Ltd. Şti. üzerinden yapılması kararlaştırıldı. Bu süreçte, Rus bankasının kredi verebilmesi için, aracı şirket sahibinin Türkiye vatandaşı olması gerektiği bildirildi. Bu nedenle Zal Süleymanov adına olan şirket 16 Mayıs 2022’de Mustafa Yiğit Zeren’e devredildi.


320 istasyonu olan Altınbaş Ailesine ait Alpet'i, Zeren Group satın aldı.

BAŞLANGIÇTA SORUN YAŞANMADI

Bu devir işlemi ile Rus petrolünün, İstanbul Levent’te kurulu bir şirket üzerinden Hindistan’a sevkine başlandı. Edinilen bilgilere göre bu süreçte 600 milyon doları bulan bir ticaret sorunsuz bir biçimde sürdürüldü. Ancak Aralık 2023’e gelindiğinde yeni bir sorun baş gösterdi. Türkiye’deki bankalar, ABD ve AB’nin mali tedbirleri nedeniyle Rusya kaynaklı bir ticarette aracı olmama kararı aldı. Bu kez, Dubai’de banka hesabı açılması kararlaştırıldı.


Zeren Group, geçen hafta da 800 istasyonulu Türkiye Petrolleri'ni, Zülfikârlar Holding'den satın aldı.

‘594 MİLYON DOLARI ÖDEMEDİLER’ İDDİASI

Taraflar arasındaki krizin de bu süreçte patlak verdiği kaydedildi. Savcılık dilekçesinde bu sürece ilişkin, “Mostrade, son alıcıya satmış olduğu petrollerin bedelini de Birleşik Arap Emirlikleri bankasından aldı. Bu tutar 593 milyon 712 bin dolar. Mostrade, bu tutarların hiçbirisini ödemedi. Mostrade’e yapılan borç ödeme davetleri de yanıtsız bırakıldı. Şüpheliler, 500 milyon dolardan fazla bir parayı ele geçirdi. Yurtdışından gelen bu parayı farklı yollarla, örgütlü bir şekilde farklı kanallara, şahsi hesaplara, akrabalarına ve arkadaşlarına yasa dışı yollarla ve gerçek dışı işlemlerle aktardı” ifadelerine yer verildi.


Petrol ticaretine ilişkin işleyişi anlatan bir şemaya savcılık dilekçesinde yer verildi.

MAL VARLIĞINA EL KOYMA KARARI

Rus tarafı, paranın ödenmesi için Türkiye’de bir dizi önemli ismi devreye koymanın yanı sıra Rusya’da da yargı yoluna gitti. Moskova Şehir Tahkim Mahkemesi, 2 Mayıs 2024’te Mostrade Danışmanlık ile Mustafa Yiğit Zeren’in tüm mal varlığına el konulmasına karar verdi. Rusya Federasyonu Ticaret ve Sanayi Odası Uluslararası Ticari Tahkimi de Mostrade Danışmanlık aleyhine ihtiyati haciz ve ihtiyati tedbir kararı verdi.


Soruşturmaya konu Mostrade Danışmanlık, Fuat Hüseyni'nin şoförü Zal Süleymanov adına kurulmuştu.

ŞİRKETTEN AÇIKLAMA YAPILMADI

Halktv.com.tr, savcılık soruşturmasına konu iddialara ilişkin bir dizi soruyu Zeren Group Holding ile paylaştı. Ancak sorular yanıtsız bırakıldı.


Rus milyarder Roman Avdeev, Putin'e yakın bir isim.

BANKANIN SAHİBİ PUTİN’E YAKIN BİRİ

Rusya Devlet Başkanı Putin’e yakın isimlerden biri olan Roman Avdeev’e ait olan Moskova Kredi Bankası’nın alacağının tahsili için, Türkiye’de önemli bir takım isimlerin devreye girdiği öğrenildi. Rusya ile güçlü ilişkileri olan önemli bir iş insanının yanı sıra, iktidara yakın bir isim de, Rusların parasının ödenmesi için devreye girdi.

Bu arada, Hindistan’a yapılan petrol ticaretinde taraf olan ve soruşturma dosyasının da odağında yer alan Mostrade Danışmanlık’ın ortaklık yapısı ve adresi ile ilgili de dikkat çeken bir gelişmenin yaşandığı anlaşıldı. Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre, Rus tarafı ile krizin zirve yaptığı bir süreçte anılan şirket el değiştirdi. Mustafa Yiğit Zeren’e ait görünen şirket geçen 6 Mayıs’ta Savaş Özsoy’a devredildi. Şirketin, Zeren Holding binasındaki adresi ise Ataşehir’deki bir plaza oldu.

Ekonomi Haberleri