Ağustos ortasına dikkat: Kirada yeni dalga geliyor

Düğünler, büyük şehirlere olan atamalar ve tercih sonuçlarının açıklanmasıyla üniversite öğrencilerinin ev arayışına dahil olmasıyla kiralık ev piyasası tekrar hareketlenecek. Bu talebin kiralara yansımasının yüzde 10-30 arası zam olması öngörülüyor.

Dünya Gazetesi'nin haberine göre; son dönemde düğünler, kamu görevlisi atamaları ve üniversite sonuçlarının netleşmesi gibi faktörler, emlak piyasasında önemli bir hareketliliğe yol açıyor. Özellikle yeni üniversite öğrencileri ve göçler, kiralık konut talebinde artışa neden olacak. Uzmanlar, bu durumun 600 bin ile 1 milyon arasında yeni kiralık talebi tetikleyebileceğini belirtiyor. Ancak son zamanlarda konut arzında belirgin bir artış olmadığı için kiralık fiyatlarında önemli yükselişler gözlemleniyor ve uygun konut bulma zorluğu artıyor. Emlak piyasasının ağustos ayından itibaren canlanması bekleniyor, ancak kira artışlarına yönelik yasal sınırlamalar ve yatırımcıları caydıran vergi düzenlemeleri sektörü etkiliyor.

AĞUSTOS ORTASINDA HAREKETLENİR

Keller Williams Ekol (KW Ekol) Yönetici Ortağı Ahmet Kurşunlu, şu değerlendirmelerde bulundu: “Kiralık piyasası 15 Ağustos’la birlikte canlanır, satılıklar da buna eşlik eder. Gerek atamalar, gerekse üniversitelere kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin ev aramaya başlaması ve düğünlerle birlikte talep artar. Evler ve yurtlarında kalanların dışında üniversite öğrencilerinin 3’te 1’i şehir değiştirecek olsa, 500- 600 bin yeni talep demek. Talep artacağı için kiralık piyasasında fiyatlarda yaklaşık yüzde 10 artış gösterir. Öğrenciler, evlenenler ve atamaların getireceği yeni talep sadece kiralık piyasasını değil, satılık piyasasını da canlandırır. Hem satılık, hem kiralık ihtiyacı bu dönemde daha çok artar.”

Ekonomi Haberleri