JPMorgan, Türk bankalarıyla ilgili yayımladığı değerlendirme raporunda, bankaların olumsuz bir dönemle karşı karşıya olduğunu belirtti. Raporda, bankaların bilançolarını ve kar/zarar tablolarını etkileyen makroekonomik yeniden düzenlemelerin maliyetlerinin 2024'ün ikinci çeyreğinde daha da kötüleşmesinin muhtemel olduğu ifade edildi.
"Türk Bankaları 2Ç24 Gözden Geçirmesi: Çekirdek Eğilimler Daha da Kötüleşecek, Ancak İkinci Çeyrek Muhtemelen Dip Noktayı İşaret Ediyor" başlıklı raporda, bankaların 2024'ün ikinci çeyreğinde yıllık ortalama %35 enflasyona karşılık %20 Maddi Özkaynak Getirisi (ROTE) sağladığı, özellikle net faiz marjı (NIM) baskıları nedeniyle bankaların %20 ortalama ROTE'ye ulaştığı belirtildi. Ancak bu çeyreğin dip nokta olduğunu ve NIM'lerin 3. çeyrekten itibaren genişleyerek yıl sonuna doğru ROTE'lerde bir toparlanmaya yol açacağını öngörüyor.
Ekonomim'deki habere göre Garanti Bankası, benzerlerine kıyasla daha yüksek marjlarla %29 ROTE ile olumlu bir şekilde öne çıkarken, sektör düzeyinde yakın vadeli kazanç baskıları konusunda daha az endişe duyulmakta ve bu baskılar orta vadeli toparlanma sürecinin bir parçası olarak görülmektedir. JPMorgan, yıl sonu performansının ardından Aralık 2025 hedef fiyatlarında sınırlı bir artış öngörmekte ve daha fazla yeniden fiyatlandırmanın, dezenflasyon sürecinin görünür hale gelmesi ve orta vadeli ROTE'lerde daha iyi görünürlükle gerçekleşeceğini düşünmektedir.
Rapora göre, 2024'ün ikinci çeyreğinde en yüksek ROTE %28.9 ile Garanti Bankası'nda, onu %19.6 ile Akbank ve %15.6 ile Vakıfbank takip ediyor. İş Bankası'nın oranı %14.8, YKB'nin %14.6 ve Halkbank'ın %8.8 olarak belirtiliyor. JPMorgan, Garanti Bankası'nın ikinci çeyrekte hissedarlara dağıtılabilir net karının 18.91 milyar TL, Akbank'ın 10.48 milyar TL, İş Bankası'nın 10.12 milyar TL, YKB'nin 6.66 milyar TL, Halkbank'ın 2.94 milyar TL ve Vakıfbank'ın 7.28 milyar TL olmasını bekliyor.